Ce cred americanii stabiliți în România despre alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte

Ce cred americanii stabiliți în România despre alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte

Donald Trump a fost ales, marți, în funcția de președinte a Statelor Unite. Acest rezultat din alegerile prezidențiale a surprins pe toată lumea, atât în America cât și în restul lumii, deoarece toate sondajele de opinie o dădeau pe Hillary Clinton, iar Trump a supărat pe toată lumea prin declarațiile făcute în campania electorală pentru care a fost acuzat de rasism, misoginism sau instigare la ură.

Jurnaliștii de la vice.com au intervievat mai mulți români stabiliți în România pentru a le afla părerea despre rezultatelor alegerilor, majoritatea declarându-se "devastați", "șocați" sau "dezamăgiți".

"Prima reacție este de șoc pur. Știam că rasismul, frica și mânia sunt larg răspândite în America, dar nu am crezut niciodată că se vor materializa într-o victorie prezidențială. Sunt incredibil de dezamăgit de țara mea pentru că a ales ca președinte un astfel de om, atât de monstruos, un fan al violenței și al misoginismului. Nu am votat, dar aș fi ales-o pe Hillary, dacă aș fi făcut-o, deși sunt din New Jersey și știam că nu o să conteze. Dar nu sunt un susținător al lui Hillary și ar fi fost un compromis un vot al meu pentru ea, pentru că are probleme serioase de caracter. Nu este o persoană de încredere și cuvântul dat de ea are o valoare mică. Dar Trump nu și-a susținut niciodată planurile anunțate cu politici clare. Nu mă aștept să se întâmple ceva pozitiv" a declarat Stephen Ianno, un profesor de 24 de ani venit în România din New Jersey.

"Din câte știu, cei mai mulți dintre americanii care locuiesc în România tind să fie liberali și să fie în favoarea lui Clinton. Eu sunt singurul pe care îl știu din această comunitate care să fie în favoarea lui Trump. În general, cei mai mulți americani sunt supărați din cauza acestor alegeri pentru că multora nu le place niciun candidat.

Îl susțin pe Trump din mai multe motive. Doamna Clinton este considerată parte a elitei din țara noastră și se crede deasupra legii. Ea încalcă legea cum are chef și știe că poate scăpa cam cu orice. Și a și făcut-o. În plus, fundația ei a luat bani de la țări care tratează oribil femeile și minoritățile. Ea este în favoarea avortului până în ultima lună a sarcinii. Minte constant despre orice și punctul ei de vedere se schimbă în funcție de persoana pe care o are în față.

Trump, în schimb, este bogat, este un cetățean simplu, căruia îi pasă de direcția în care o ia țara noastră și este supărat pe toate partidele politice. Sigur că este un orator oribil, dar presa l-a făcut să arate mult mai rău decât este în realitate. Toată lumea este împotriva lui, cu excepția oamenilor. Americanii sunt foarte nemulțumiți de actuala guvernare pentru că nu face nimic pentru oameni. Politicienilor le pasă doar de ei și nimeni altcineva și mint despre orice. Oamenii s-au săturat. Deci cei care vor schimbare l-au votat pe Trump pur și simplu pentru o rază de speranță. Deci, da, l-am votat pe Trump, el este candidatul considerat mai slab care se opune sistemului și căruia pare să îi pese despre ce vor și gândesc oamenii" a fost părerea diferită a inginerului de sunet, Jason Lancaster, din California.

"Sunt șocat. M-am dus aseară la culcare fără griji, după ce am văzut un sondaj al New York Times care prevedea o victorie clară a lui Hillary Clinton, și m-am trezit într-un tsunami al unei iminente victorii a lui Trump. În timp ce mă uitam împreună cu soția mea cum avansul lui crește, un sentiment de greață m-a cuprins. Cum e posibil așa ceva? E clar că și eu și prietenii mei eram în bula noastră. Niciunul dintre noi nu și-a imaginat că e posibil așa ceva, omul e pur și simplu prea rău pentru SUA ca să câștige. Prea rău din punct de vedere moral – trișează la plata taxelor, se laudă că a pipăit femei, prea rău în afaceri – multe dintre afacerile sale s-au dovedit eșecuri. Prea rău chiar și pentru limba engleză – poate cineva care vorbește așa să conducă cea mai puternică nație?

Nu sunt genul de om care să presupună că oamenii dintr-o tabără opusă sunt idioți sau răi, în general oamenii au motivele lor, legitime, pentru propriile poziții. Dar cu Internetul și acele bule de opinie de care-ți spuneam, dezinformarea circulă precum vârtejurile de gunoi pe râuri. Cum să explic ce s-a întâmplat? Simt că elitele liberale (democrații) au abandonat clasa muncitoare. Bernie Sanders (candidatul pe care l-aș fi preferat) a făcut același apel – era un semi-socialist anti-sistem (ceea ce e foarte riscant în SUA din cauza asocierii cu comunismul), dar tot avea foarte mulți susținători. Americanii vor ceva diferit. Sunt pur și simplu îngrețoșați de sistemul polic. Fenomenul Sanders-Trump arată că politica trebuie reașezată în SUA. Astfel, Trump a câștigat pe fondul acestor îngrijorări solide și legitime. Dar această victorie aduce cu sine aspecte îngrijorătoare, precum xenofobia, atitudinea de macho, misoginismul, și lista e lungă și include și idei absurde, precum acel zid. În discursul său de acceptare, cel puțin Trump a respectat jocul și a felicitat-o pe Hillary pentru o competiție bine jucată" a ținut să precizeze Dana Bates, profesor și fondator al Fundației Noi Orizonturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`