Medicii români au primit sponsorizări de 5 milioane de euro de la cele mai importante companii farmaceutice. Ministrul Sănătății: Sunt vulnerabilități majore în sistemul nostru de sănătate

Medicii români au primit sponsorizări de 5 milioane de euro de la cele mai importante companii farmaceutice. Ministrul Sănătății: Sunt vulnerabilități majore în sistemul nostru de sănătate
Foto: cyd.ro

Cele mai importante cinci companii farmaceutice la nivel global au făcut 12.000 de sponsorizări în valoare de 4,8 milioane de euro medicilor români, fără a le mai lua în calcul pe cele pentru spitale, asociații, companii sau ONG-uri, arată o nouă anchetă semnată Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Pfizer, Novartis, Roche, Sanofi (în România Sanofi – Zentiva) și Merck plătesc anual, împreună, între 3.000 și 5.000 de medici români.

Jurnaliștii au scris într-un material mai ales despre situația în care se află Gabriel Prada. Acesta este directorul Institutului ”Ana Aslan” și, din 2011, membru în Consiliul de Administrație al companiei Zentiva, liderul pieței de medicamente din România.

Întrebată de ce nu a declarat, conform legii, contractul cu Prada, compania franceză nu a oferit pentru moment vreun răspuns.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente admite că ”interacţiunile dintre industria farmaceutică şi profesioniștii din domeniul medical pot crea un eventual conflict de interes”.

Întrebată dacă această situație în care se regăsește Prada este conformă codului de etică al ARPIN, asociația a răspuns: ”prevederile Codului de Etică nu reglementează şi nu intervin, în niciun fel, în modul de organizare internă a unei companii membre ARPIM. Este responsabilitatea fiecărei companii membre ARPIM de a se asigura că îşi desfăşoară activitatea conform cu legislația în vigoare”.

GSP a contactat și Ministerul Sănătății pentru a explica ce anume a făcut în cazul contractului dintre directorul Institutului și companie, care sunt mecanismele de control în astfel de cazuri și cine trebuie să ia măsurile. Nu a primit decât un număr de înregistrare.

”Legea uneori este vagă, iar alteori este făcută exact în așa fel încât să acopere aceste lucruri. Ana Aslan nu este decât un exemplu, din păcate multe alte spitale din România se află în situaţii similare. Toate aceste aparent mici nereguli creează, de fapt, vulnerabilități majore în sistemul nostru de sănătate. Ministerul Sănătăţii modifică în regim de urgenţă normele legislative pentru a permite revocarea directorul medical în cazul constatării situaţiilor de incompatibilitate sau de încălcare a legii”, a fost, totuși, reacția Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră