Kelemen Hunor: Anul 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, maghiarii. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia

Kelemen Hunor: Anul 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, maghiarii. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia
Foto: expunere.com

Anul 1918 a însemnat o înfrângere pentru maghiari, iar durerea cauzată nu poate fi uitată, a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

"Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii.

Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar, aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, să se încheie, trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinanitea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile trasilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară”, a declarat Kelemen, la lansarea candidaților UDMR pentru alegerile parlamentare.

El a mai precizat că maghiarii pot respecta suveranitatea României, dar doar dacă aceasta va ține cont de promisiunile făcute în 1918, la Alba Iulia: ”Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`