Angela Merkel: Toată lumea va vedea că am învățat din greșeli. Președintele BCE: Acordul UE, un rezultat foarte bun pentru zona euro

Angela Merkel: Toată lumea va vedea că am învățat din greșeli. Președintele BCE: Acordul UE, un rezultat foarte bun pentru zona euro
Foto: bbc.co.uk

Până în luna martie cele 20 de state din zona euro și alte șase din afara zonei cu monedă unică (România, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia și Lituania) vor semna un tratat interguvernamental care prevede un control mai riguros al politicii economice europene.

Acest acord interguvernamental a făcut obiectul unor lungi dezbateri:

Cancelarul german Angela Merkel: Toată lumea va vedea că am învățat din greșeli, respectiv credibilitatea este esențială și că instituțiile europene, cum ar fi Comisia și Curtea Europeană de Justiție încearcă să păstreze bugetele națiunilor în regulă (…) Britanicii nu au făcut parte niciodată din moneda euro, au avut o derogare de la început astfel încât suntem familiarizați cu situația…Nu am putut să facem un compromis prost pentru moneda euro, dar a trebuit să se institutie reguli dure. Dar, asta nu va împiedica Europa de a merge mai departe.

Președintele Franței, Nicolas Sarkozy: Modificarea tratatelor europene nu a fost posibilă din cauza opoziției din partea prietenilor noștri birtanici. Pentru a accepta o reformă a tratatelor în 27, David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu toții ca fiind inacceptabil, un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare. Ceea ce nu am putut accepta, pentru că noi considerăm, dimpotrivă, că problemele lumii provin parțial din această suprimare financiară.

Președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy: Cele 17 membre ale zonei euro plus alte șase țări vor încheia un acord interguvernamental. Asta înseamnă că ne angajăm cu toții la o nouă regulă fiscală europeană. Înseamnă consolidarea regulilor noastre privind procedurile de deficit excesiv, făcându-le mai mult automate. De asemenea, înseamnă că statele membre ar trebui să prezinte planurile bugetare către Comisia Europeană.

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene: Liderii au ajuns la o concluzie care va trebui concretizată în zilele următoare și pusă în aplicare. Este un rezultat foarte bun pentru zona euro.

Christine Lagarde, președintele FMI: Cred că ceea ce este cu adevărat încurajator este că astăzi membrii care vor face parte din acord au decis trei componente-cheie. În primul rând, ei vor cu adevărat să-și consolideze unirea lor fiscală, în al doilea rând au decis să accelereze Mecanismul de Stabilitate European și în ultimul rând, au decis să participe la contribuția resurselor Fondului Monetar Internațional. Este un pas înainte.

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene: Trebuie să fiu sincer, ca întotdeauna, am fi preferat un acord unanim…dar  prin acest acord interguvernamental nu înseamnă că instituțiile europene nu vor avea un rol.

Liderii UE au ajuns joi noaptea la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, aceasta urmând a fi semnat de majoritatea statelor membre. Vineri, a apărut o versiune revizuită a acordului liderilor europeni în care se arată că posibilitatea ca nouă din cele zece statate non-euro să ia parte la acest acord după consultarea Parlamentelor naționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`