Traian Băsescu, după summit-ul UE: S-a ajuns la un Acord de Guvernanţă Fiscală, care trebuie semnat până în martie

Traian Băsescu, după summit-ul UE: S-a ajuns la un Acord de Guvernanţă Fiscală, care trebuie semnat până în martie
Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la Bruxelles, unde a prezentat pe scurt concluziile summit-ului UE. Şeful statului a precizat că va dezvolta acest subiect într-o conferinţă pe care o va susţine duminică la Bucureşti. În urma negocierilor purtate la acest summit, s-a convenit semnarea unui acord interguvrnamental între 26 de state din UE, până la sfârşitul lunii martie.

Vezi AICI discursul integral al președintelui Traian Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că toate statele UE participante la summit-ul de la Bruxelles au convenit asupra unei soluţii pentru salvarea zonei euro. Toate, cu excepţia Marii Britanii, care se opune în continuare acordului UE. 

„Marea miză a acestui Consiliu European a fost legată de găsirea soluţiilor la criza economică. Premergător se anunţaseră diverse soluţii – modificarea tratatului, Protocolului 12 al tratatului – până la urmă s-a ajuns la o a treia soluţie, care, cel puţin în această fază, nu modifică tratatul, pentru că nu s-a putut ajunge la un consens. Marea Britanie e cea care a blocat consensul”, a spus Traian Băsescu.

Vezi AICI prevederile acordului de la summit-ul UE

„Atunci, s-a mers pe o soluţie juridică pe care tratatul UE nu o interzice, ba chiar există şi precedente, şi anume realizarea unui acord interguvernamental în interiorul UE. Cel puţin în această fază el se numeşte Acord de Guvernanţă Fiscală, a mai spus preşedintele României. 

Traian Băsescu: Miza României, parte a procesolor din interiorul Eurozonei

Embed: " />

Acordul trebuie semnat până în martie

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că România depinde de ce se întâmplă în zona euro, în special la capitolul exporturi. Totodată, şeful statului a precizat că acordul interguvernamental trebuie semnat până la sfârşitul lunii martie 2012.

”Suntem extrem de dependenți de tot ce se întâmplă în zona euro (…) Economia noastră este extrem de dependetă de bănci provenind din zona euro. Exporturile noatre sunt extrem de dependente cde ce se întâmplă în state euro” a declarat Traian Băsescu.

„România şi-a manifestat deja dorinţa de a fi parte a acestui proces. Acordul va trebui semnat până la sfârşitul lunii martie cel târziu de toate statele care vor să intre în acest proces. Deja împreună cu noi încă 6 state non-euro şi-au manifestat intenţia de a participa la acest acord, probabil se va ajunge la 26 de state, dacă nu chiar la 27”, a mai spus şeful statului.

Nu se renunţă la ideea modificării tratatului

În cadrul conferinţei de la Bruxelles, Traian Băsescu a explicat că nu s-a renunţat complet la ideea modificării tratatului UE şi că acest lucru va fi posibil dacă Marea Britanie îşi va schimba poziţia.

Dacă Marea Britanie își modifică poziția rămâne deschisă idea schimbării tratatelor. Pactul Europlus este parte din acest pact, lucrurile merg înainte, nu stă nimeni pe loc„, a spus Băsescu.

Deficitul structural anual nu trebuie să depășească 0,5% din PIB

Traian Băsescu a vorbit şi despre deficitul structural anual, „care nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB”.

Spre exemplu, dacă România trebuie să plăteacă la Pilonul pensii private 1% din PIB, aceasta este o plată temporară, și nu se ia în calcul la deficitul structural”, a susţinut Băsescu.

Marea problemă a acestui deificit strcutural e că trebuie introdus în Constituția statelor membre în cel mai scurt timp. Poate fi un substitutut pentru Constituție dacă e o lege echivalentă cu Constituția, iar acest lucru îl poate constata numai Curtea Europeană de Justiție. Or, România nu are un act normativ echivalent cu Constituția”, a mai spus preşedintele, adăugând că „nu putem fi credibili decât prin introducerea în Constituție a acestor prevederi”.

Băsescu: România nu are un act normativ echivalent cu Constituția

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13451').select();" id="embed_text_13451" />

Statele UE, obligate să transmită CE proiectul de împrumuturi pe 2012

Preşedintele a mai precizat că statele membre UE se obligă să transmită Comisiei Europene proiectul de împrumuturi de anul următor.

„Statetele membre aflate în procedura de deficite excesiv programele de reforme structurale”, a spus Băsescu.

„S-a stabilit automatism pentru aplicarea de sancțiuni pentru statele care depășesc ținta de deficit bugetar de 3%. Urmează să vedem ce tip de sancțiuni. Extrem de important este că toate statele trebuie să aibă stabilite mecanisme de corecție a deficitelor. Adică: momentul în care tu ca stat membru constați că riști să depășești deificitul structural, trebuie să știi dinainte ce trebuie ca să revii on track”, a mai spus şeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`