RISE Moldova: Igor Dodon, candidatul prorus la alegerile prezidențiale, a zburat de mai multe ori la bordul unei aeronave a companiei pe care o controlează oligarhul Vladimir Plahotniuc

RISE Moldova: Igor Dodon, candidatul prorus la alegerile prezidențiale, a zburat de mai multe ori la bordul unei aeronave a companiei pe care o controlează oligarhul Vladimir Plahotniuc
Foto: europeanul.org

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale a afăcut mai multe călătorii private cu un avion al unei companii deținute de oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la RISE Moldova.

Aceștia au încercat să găsească date despre călătoriile internaționale ale candidaților la președinție pentru a afla dacă aceștia au folosit automobile de serviciu în scop personal și de câte ori au zburat la bordul unor aeronave private.

Astfel, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Maia Sandu și Valeriu Ghilețchi au călătorit în Ucraina fără a folosi mașini de serviciu sau zboruri private. Pe de altă parte, Marian Lupu, proaspăt retras din cursa pentru alegerile prezidențiale a apelat la mașini de serviciu.

Cât despre Igor Dodon, a zburat de patru ori de la sau către Aeroportul Internațional din Odessa la bordul unei aeronave a companiei Nobil Air, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc. Primul tur-retur a fost Odessa-Moscova, iar al doilea Odessa-Nisa cu întoarcere din Geneva. Tot prin Ucraina, cu avionul charter al companiei Nobil Air a zburat și Vlad Plahotniuc, dar și oligarhul Victor Gușan, cel care conduce „Republica Sheriff”, arată sursa citată.

Potrivit reporterilor RISE Moldova, prețul unei curse charter din Odessa în Nisa este de aproximativ 17.000 de dolari, iar un bilet tur-retur pentru o călătorie de lux Odessa – Moscova costă circa 28.000 de dolari.

Igor Dodon a folosit pentru aceste deplasări avionul cu numărul NBL101, al companiei Nobil Air SRL a cărei denumire a fost schimbată anul trecut în Classica Air SRL. Este vorba despre o companie fondată în anul 2003 de sora lui Vladimir Plahotniuc, Vera Morozan, și care a fost preluată un an mai târziu de britanicii de la Skywings Alliance Ltd, firma reprezentată, prin procură, de Vladimir Plahotniuc.

În 2010, noul proprietar Nobil Air devine OTIV Prime Services BV din Olanda, reprezentată la acea dată de Andrian Candu, în prezent președinte al Parlamentului de la Chișinău.

După alți trei ani, compania olandeză a vândut capitalul social al Nobil Air firmei Air Classica SRL, iar în anul 2015, Nobil Air SRL devine Classica Air SRL.

Potrivit RISE Moldova, Igor Dodon a zburat de pe aeroportul din Odessa și cu avioane de linie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`