Decizie CCR favorabilă băncilor. Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011

Decizie CCR favorabilă băncilor. Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011

Decizia CCR privind neconstituționalitatea Legii dării în plată este favorabilă băncilor. Practic, s-a stabilit că darea în plată se aplică doar contractelor încheiate după octombrie 2011 și doar în situațiile în care se demonstrează că plata ratelor a devenit excesiv oneroasă, din cauze legate de contract care nu puteau fi anticipate.

Problema este că majoritatea celor afectați de probleme cu rambursarea sunt cei cu credite contractate înainte de criză, în perioada 2006-2008. Ei nu vor putea beneficia de Legea dării în plată, pentru că legea nu le este incidentă.

În plus, magistrații au legat darea în plată de existența impreviziunii, informează profit.ro. Potrivit noului Cod Civil, impreviziunea este situația în care executarea contractului a devenit excesiv oneroasă pentru debitor, din cauza unor situații excepționale, neasumate și ce nu puteau fi prevăzute de acesta la semnarea contractului. Cum continuarea contractului într-o astfel de situație poate fi injustă pentru datornic, instanța poate decide modificarea sau anularea sa.
Altfel spus, debitorul nu poate renunța pur și simplu la contract, ci va trebui să facă dovada impreviziunii în instanță.

CCR mai precizează că obiectul contractelor de credit este reprezentat de bani și că sintagma „precum și din devalorizarea bunurilor imobile” din articolul 11 este neconstituțională.

Cele peste 1.000 de persoane care au dat în plată cu acordul băncilor vor rămâne cu datoriile șterse, pentru că deciziile CCR nu se aplică retroactiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`