Autoritățile din Galați au dat ajutoare de milioane de euro pentru sprijinirea localităților afectate de inudații: Nici măcar un leu nu a ajuns însă în lucrări hidrotehnice

Autoritățile din Galați au dat ajutoare de milioane de euro pentru sprijinirea localităților afectate de inudații: Nici măcar un leu nu a ajuns însă în lucrări hidrotehnice
Foto: radioiasi.ro

Potopul care s-a abătut asupra județul Galați săptămâna trecută a fost cu repetiție: în 2013 aceleași comune au fost acoperite de puhoaie. Timp de trei ani însă, autoritățile au preferat să dea ajutoare de milioane de euro pentru sprijinirea localităților, dar nici măcar un leu nu a ajuns în lucrări hidrotehnice, informează Libertatea.

După inundațiile din 2013, Guvernul României a acordat prin mai multe hotărâri de guvern șase milioane de euro, dar și ajutoare în alimente și materiale de construcție.

Mai mult, Consiliul Județean a oferit alte 570.000 de lei pentru localitățile afectate de viitură. Banii ar fi trebuit să fie folosiți pentru reabilitarea comunelor, sprijinirea polulației și realizarea de lucrări hidrotehnice.

Cert este că banii s-au cheltuit, iar digurile nu au fost reparate, diguri care sunt construite pentru a ține apa doar în cazul unor precipitații de 50 litri pe metru cub. În schimb, în 2013, cantitatea de precipitații a fost de 150 de litri pe metru cub. La trei ani distanta, mai precis luna aceasta, dezastrul s-a repetat. De data asta au căzut 200 de litri pe metru cub. Un inginer al unei firme de construcții, specializată în lucrări hidrotehnice, a declarat pentru jurnaliștii de la Libertatea ca maximum trei milioane de euro ar costa un dig care să îi apere pe gălăţeni de inundaţii.

Până acum, 22 de localităţi au fost afectate de inundații, iar 1.600 de persoane au fost evacuate, din Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea și Schela, conform datelor Prefecturii Galați.

Iar cel puțin unul dintre diguri are o vechime de zeci de ani. Astfel, îndiguirea de pe râul Suhu din zona comunei Pechea are o lungime de 13.000 de metri și o înălțime de 2 m. A fost amenajată în 1984 și de atunci nu a mai fost îmbunătățită.

"Precipitaţiile cumulate, în perioada 11-13 octombrie 2016, au atins la staţia hidrometrică Pechea 202 l/mp. Valorile înregistrate au depăşit semnificativ cantitatea de 35 l/mp corespunzătoare mediei multianuale ale lunii octombrie în arealele respective", susțin reprezentanții Apelor Române, care au mai precizat că amplitudinea viiturii din acest an a avut ca principală cauză scurgerea în cantităţi mari a apei de pe versanţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)
20:17 - Protest al studenților, în fața Teatrului Național: “Călin Georgescu, noul Antonescu!”/“Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”
20:03 - Elena Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială pentru democrația românească” / „USR își asumă clar o luptă împotriva extremismului propus. Trebuie să ne mobilizăm toți cei care suntem pentru democrație și pentru modernizare” (VIDEO)
19:55 - Crin Antonescu critică PNL-ul, în contextul alegerilor: „Cea mai mare catastrofă electorală din istoria României, după 1989”
19:55 - Elena Lasconi: “Votul românilor de ieri a fost un vot de protest și exasperare. Să ne fie foarte clar! Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin! Este pentru izolarea României” (VIDEO)
19:54 - Decizia radicală luată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, înainte cu o lună de alegerile prezidențiale. „Ne învățăm lecțiile”
19:41 - Elena Lasconi: „Vreau să construim o Românie în care poți trăi din munca ta, în care ești respectat pentru munca ta, în care statul muncește pentru tine, nu tu pentru el! România intră într-o nouă etapă a istoriei” (VIDEO)
19:35 - Elena Lasconi: „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările tuturor românilor” (VIDEO)
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)