"Aceasta este bătălia finală. Viitorul se joacă la MOSUL" Orașul simbol al ISIS, pe cale să fie recucerit

"Aceasta este bătălia finală. Viitorul se joacă la MOSUL" Orașul simbol al ISIS, pe cale să fie recucerit
Foto: thenational.ae

Orașul Mosul este disputat în continuare de forțele irakiene și luptătorii kurzi. Începând de luni, bătălia pentru oraș a devenit mai aprigă deoarece este esențială în slăbirea puterii exercitate de autoritatea ISIS în nordul Irakului.

Al doilea cel mai mare oraș din Irak reprezintă un simbol al organizației teroriste, după ce, în anul 2014, a fost cucerit de Statul Islamic. În acel moment, Mosul a reprezentat un punct strategic în dezvoltarea organizațională a Statului Islamic, potrivit BBC.

În ultimii doi ani, orașul a fost nod de transport între Siria și Irak, dar și important punct de acces la zăcăminte de petrol din nordul țării. Mai mult decât atât, în aceeași perioadă, același Stat Islamic a beneficiat de resurse majore, de echipamente militare și de 500 de milioane de dolari păstrați la banca centrală a orașului.

“Aceasta este bătălia finală. Este despre a fi sau a nu fi. Viitorul Irakului este miza la Mosul”, declara Sabah Noori, reprezentant al forțelor speciale Irakiene, citat de Buzzfeed.

Mosul este dorit din mai multe motive strategice și simbolice. Acesta a rămas singurul mare oraș irakian care este controlat de organizația IS. În cazul în care Mosul va fi recucerit, gruparea teroristă va fi nevoită să se retragă în nordul și estul Irakului, unde organizarea nu este la fel de consolidată. În plus, pierderea sa de către Statul Islamic va duce la oprirea IS în stabilirea unei organizări statale ce ignoră granițele consacrate ale țărilor.

Conform sursei citate, bătălia se dă între 30.000 de trupe pro-guvernamentale, în timp ce 4.000 de luptători kurzi elimină satele de la est de Mosul. Între 4.000 și 8.000 de luptători ai Statului Ismic apără orașul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`