Armata irakiană cu un pas mai aproape de cucerirea orașului Mosul: Nouă sate au fost eliberate după doar o zi de la începerea ofensivei (VIDEO)

Armata irakiană cu un pas mai aproape de cucerirea orașului Mosul: Nouă sate au fost eliberate după doar o zi de la începerea ofensivei (VIDEO)
foto:http://www.qmagazine.ro

Pentagonul a anunțat că prima zi a ofensivei pentru eliberarea orașului irakian Mosul de sub controlul mișcării teroriste Stat Islamic s-a desfășurat conform planurilor, SUA exprimându-și mulțumirea față de rezultate.

Luni dimineață, premierul Irakului a anunțat că forțele sprijinite de cele 60 de țări ale coaliției internaționale împotriva SI au declanșat ofensiva pentru recucerirea orașului Mosul ocupat de jihadiști, ultimul bastion al acestei grupări din Irak.

„Până acum, prima zi s-a derulat așa cum a fost prevăzut. Încă de la prânz, forțele irakiene aproape își atinseseră obiectivul zilei”, a declarat Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului în timpul unei conferințe.

Armata irakiană cu un pas mai aproape de cucerirea orașului Mosul: Nouă sate au fost eliberate după doar o zi de la începerea ofensivei

#DIRECT_ONE_4nwp2z#

Comandantul general al luptătorilor kurzi a anunțat că nouă sate din Mosul au fost eliberate, iar drumul Erbil-Mosul este acum controlat de forțele Peshmega. Marți va continua operațiunea în coordonare cu forțele irakiene și 17 poziții ale Statului Islamic au fost lovite de raidurile coaliției. Aceștia au pierdut cinci soldați kurzi și alți cinci au fost răniți după ce au fost atacați cu mașini capcană și kamikaze, precizează Libertatea.

Forțele irakiene vor răspândi în aer șapte milioane de bilețele deasupra orașului Mosul cu recomandări de securitate și siguranță pentru locuitori în timpul luptelor. „În unele cazuri, o modalitate ar fi să rămână acasă, pentru că poate ar fi mai sigur decât să încerce să părăsească orașul”, a subliniat Peter Cook.

Recucerirea orașului ar însemna un pas important în stoparea terorismului, marcând înfrângerea definitivă a ISIS în Irak. Este cea mai mare operațiune militară din Irak de la invazia din 2003 ce a dus la răsturnarea regimului Saddam Hussein.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`