Ministerul Mediului: Este posibil ca ursul împuşcat la Sibiu să fi fost eliberat voluntar după ce a fost ţinut ilegal în captivitate

Ministerul Mediului: Este posibil ca ursul împuşcat la Sibiu să fi fost eliberat voluntar după ce a fost ţinut ilegal în captivitate
Foto: Ora de Sibiu

Ministerul Mediului ia în calcul posibilitatea ca ursul care a fost împușcat miercuri la Sibiu să fi fost ținut ilegal în capitvitate, de unde animalul fie a evadat, fie a fost lăsat liber în mod voit.

În acest context, oficialii ministerului au anunțat că au sesizat Inspectoratul de Poliţie Sibiu, cerând o anchetă în acest sens.

Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic.

Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului într-un comunicat postat pe Facebook.

În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

De asemenea, în comunicat se arată că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare.

Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființarii cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, conchid oficialii sursei citate.

Ministerul Mediului ia în calcul posibilitatea

Citeste mai mult: adev.ro/oezdw0

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările