Prelungirea măsurii controlului judiciar nu se poate face fără citarea și audierea inculpatului, deoarece acest lucru ar însemna încălcarea dreptului său la apărare, a decis Curtea Constituțională.
Magistrații CCR au dezbătut excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.215¹ alin.(2) şi (5) din Codul de procedură penală și au admis excepția în cazul alin. 2. Ei au constat că dispozițiile sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor art.212 alin.(1) şi alin.(3) teza întâi din Codul de procedură penală.
Pe de altă parte, judecătorii au respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate în cazul dispozițiilor alin. 5, constatând că ele sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
''În argumentarea soluţiei pronunţate, instanţa constituţională a reţinut că desfăşurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art.2151 alin.(2) din Codul de procedură penală, fără citarea şi audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art.24 din Constituţie'', se arată într-un comunicat CCR.