Iulian Chifu: Noile tensiuni majore ruso-americane din Siria şi de aiurea îndreaptă lucrurile spre conflict major pe toate fronturile

Iulian Chifu: Noile tensiuni majore ruso-americane din Siria şi de aiurea îndreaptă lucrurile spre conflict major pe toate fronturile
Foto: globalresearch.ca

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, director al Centrului pentru prevenirea conflictelor, atrage atenția, într-un articol postat pe blogul Adevărul, că este din ce în ce mai probabil ca în viitor să aibă loc ciocniri militare între SUA și Rusia.

Chifu remarcă faptul că, aflată într-un moment de scădere a prestigiului pe plan internațional, Rusia devine din ce în ce mai agresivă.

”Exasperare, aşa am putea caracteriza într-un cuvânt percepţia americană la nivelul Departamentului de Stat şi a Casei Albe legată de ultimele manevre şi încălcarea constantă a regulilor jocului de către Kremlin.

Ultima săptămână a revelat faptul că o Rusie în vizibilă defensivă diplomatică şi scădere de prestigiu internaţional – după atacurile la convoiul umanitar al ONU Crucii Roşii şi după crimele de război din Alep, bombardarea spitalului şi ariilor civile sensibile din al doilea oraş ca mărime din Siria şi raportul doborârii avionului de linie malaezian – a devenit tot mai agresivă în manipulare, dezinformare şi interpretarea acordurilor existente, încât riscă să le prăbuşească definitiv”, precizează Chifu.

Prin atitudinea sa, Moscova i-a adus la exasperare pe liderii americani, ceea ce se poate transforma în orice moment într-o serie de confuntări nedorite, adică incidente militare și chiar confruntări ăntre cele doă puteri, arată fostul consilier prezidențial.

”Moscova a acoperit propriile ofensive constante şi câştigurile căutate fără întrerupere pe teren, în beneficiul favoriţilor săi Al Assad şi trupelor proprii respectiv separatiste în Donbas, sub declaraţii sforăitoare care atacă SUA şi ignoră sau interpretează în logică originală propriile acţiuni, încât a adus la exasperare comunitatea internaţională. Şi cum reacţiile au fost cel puţin nepotrivite, iar Serghei Lavrov a ajuns să se comporte ca un propagandist de provincie, în lipsă de argumente pe multiplele dosare, exasperarea a cuprins partenerii şi pe cei afectaţi de gesturile militare ale Rusiei lui Putin.

A mai apărut şi raportul privind doborârea avionului malaezian deasupra Donbasului, cu reacţii la fel de nepotrivite din partea rusă. Suma acestor întâmplări, cumulul şi suprapunerea de fapte ale agresivităţii militare ruse, a dus la o crispare americano-rusă ce ameninţă să se transforme în încrâncenare şi reacţii nervoase. Deja contactul între trupele ruse şi americane în Siria, Marea Neagră, Mediterană şi Marea Baltică, la nivel aerian, naval şi terestru, poate duce la incidente militare, ba chiar la ciocniri şi confruntări, mai ales dacă echilibrele pe teren sunt restabilite forţat prin confruntarea cu trupele proxy ale celuilalt aparţinător. O perspectivă de confruntare nedorită, mai ales când tot mai mult se aud zăngănind ameninţător la nivel public elementele ţinând de capabilităţile nucleare ale fiecăruia”, mai arată Iulian Chifu.

În acest context, director al Centrului pentru prevenirea conflictelor amintește de un interviu pe care ministrul rus de Externe, Serghei Loavrov l-a acodat în cardrul unei emisiuni de la BBC. Chifu îl critică astfel pe Lavrov pentru faptul că pe parcusul interviului a fost mereu în ofensivă, atacând Statele Unite, și că, practic, nu a răspuns la nicio întrebare.

”Fardat şi aranjat de nu i se mai cunoştea vârsta, Serghei Lavrov a vrut să pară jovial şi, în orice caz, extrem de sigur pe tot parcursul interviului. Deşi interviul a fost fair play, acoperind toate temele la zi, iar realizatorul nu l-a cruţat deloc, Serghei Lavrov a ţinut să dea impresia că este tot timpul în ofensivă, că e tot timpul în poziţia de a ataca contrapartea pe care şi-a definit-o, cum altfel, în Statele Unite, acţiunile americanilor, preşedintele Obama şi omologul său John Kerry. Acest comportament a subliniat, în mod paradoxal, tocmai faptul că situaţia reală este contrară celei pe care o afirmă, Lavrov având momente de penibil absolut prin neadecvarea la tonul folosit, neobişnuit pentru sine ca diplomat, dar şi pentru gravitatea temelor discutate. O senzaţie generală grotescă, de personaj ce râde ca proasta-n târg când cineva îi spune alarmat că i-a luat foc casa!

Serghei Lavrov nu a răspuns la nici o întrebare. Nici nu avea cum. Orice răspuns real sublinia postura defensivă în care ar fi trebuit să se afle, explicaţiile pe care trebuia să le furnizeze, răspunsurile neplăcute pe care ar fi trebuit să le formuleze pentru a-şi apăra ţara şi acţiunile militare agresive ale acesteia. (…) Lavrov a încasat toate întrebările zâmbind superior şi deseori nepotrivit şi a reacţionat la toate întorcând oglinda de la sine şi arătând cu degetul către terţ. Terţul fiind vinovatul de serviciu, SUA”, scrie Chifu.

”Ca un banal propagandist de provincie, rivalizând ca bădărănie cu ambasadorul său de la Bucureşti, Kuzmin, Serghei Lavrov a răspuns la toate întrebările care-l responsabilizau şi acuzau Rusia pe modelul „noi ca noi, dar să vedeţi SUA ce a făcut”. Precum castravetele din familia cucurbitaceelor, dintr-o scenetă jucată admirabil de Florin Piersic, indiferent de lecţia la care era scos, elevul întruchipat de marele actor se ducea la lecţia ştiută. Aşa şi la Lavrov, indiferent de întrebare, răspunsul era inevitabil că SUA nu a separat opoziţia moderată de Frontul al-Nusra, organizaţie teroristă, că SUA protejează al-Nusra. Întrebat de victimele civile ale atacurilor aeriene, de măcelul civililor din spitalele din Alep, de atacul convoiului ONU şi Crucii Roşii cu ajutoare umanitare, peste tot răspunsul era invariabil: SUA nu a separat opoziţia moderată de Frontul al-Nusra.

Interviul a atins cote ridicate ale penibilului atunci când, la reluarea întrebării despre bombardarea civililor, Lavrov a cerut probe şi la prezentarea probelor le-a negat şi a spus că SUA a inventat termenul de victime colaterale! Confruntat cu faptul că SUA îşi cer scuze pentru erori, Lavrov a spus că nu are a-şi cere scuze. Ca şi cum SUA e vinovată de uciderea civililor intenţionat de către ruşi, pentru că au dat un nume acţiunii militare ce vizează ţinte legitime, dar nimereşte accidental şi civili! Nici despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines deasupra Donbasului nu a avut o logică mai corectă: nu a văzut probe şi însăşi comisia de anchetă, în raportul final, îşi rezervă dreptul să mai aducă probe (toate însă tot pentru condamnarea Moscovei, dar asta nu a mai fost subliniat). De altfel, întregul interviu are loc în timp ce ONU şi toate componentele sale vorbesc despre crime de război ale Rusiei în Siria, Donbas şi în doborârea avionului. Reacţia lui Lavrov probează că argumentele logice şi factuale s-au epuizat şi Rusiei i-a mai rămas doar propaganda”, a mai precizat fostul consilier prezidențial.

Iulian Chifu vorbește și despre atitudinea Rusiei în ceea ce privește conflictul din Siria. Washingtonul a avertizat că se va retrage din negocierile cu Moscova după ce aviația ruso-siriană a bombardat convoiul umanitar al Crucii Roşii şi al ONU ce mergea spre Alep. Bombardamente au vizat și locuinţe civile din Alep şi spitalul din localitate.

Astfel, notează Chifu, ”trimisul special al ONU şi compartimentul responsabil de afaceri umanitare al organizaţiei globale au acuzat direct Rusia de crime de război în Siria, cu mii de civili ucişi de bombardamentele nediscriminatorii ruse”.

”Acuzaţiile de crime de război par însă să pălească faţă de încălcarea deplină a oricărui acord şi înţelegere bilaterală. Ascunzându-se în spatele unei pretinse promisiuni americane de a separa luptătorii moderaţi de cei ai Frontului al-Nusra, Rusia a continuat bombardamentele pentru a ocupa Alepul în favoarea lui Bashar al Assad. De aici încolo, orice formulă de dialog ruso-american pare imposibilă. Perspectiva unei rupturi definitive ruso-americane, ba chiar a implicării SUA în conflict direct împotriva trupelor lui al-Assad, pe care le sprijină Rusia cu trupe speciale şi aviaţie (unde o mai fi retragerea anunţată din martie de Putin, cine mai ştie???) ar putea duce la confruntări directe ruso-americane în bătălia aeriană şi pe teren, acolo unde trupele terestre sprijinite de ambele părţi intră în contact şi confruntare directă. O situaţie nedorită, dar foarte posibilă cât de curând”, a explicat Chifu.

Directorul Centrului pentru prevenirea conflictelor a adus în discuție și situația din estul Ucrainei, unde procesul de pace nu dă rezultatele așteptate.

„Ucraina pare să traverseze o perioadă fastă şi mult mai liniştită aparent, odată ce a fost centrul atenţiei internaţionale în ultimele săptămâni. Din păcate, procesul de pace, sau mai exact spus acordurile de încetare a focului în Donbas, căci aici e singura zonă serioasă de negociere cu şanse, sunt departe de a da rezultate şi zilnic sunt atacuri ce vin din partea trupelor ruse şi pro-ruse.

Dar poate cea mai importantă evoluţie o reprezintă incapacitatea de a merge înainte cu acordurile de la Minsk. (…) În fapt, acordurile de la Minsk au căzut, iar noile tensiuni majore ruso-americane din Siria şi de aiurea îndreaptă lucrurile mai degrabă spre conflict major ruso-american pe toate fronturile decât spre o situaţie în care bunăvoinţa SUA şi finalul de mandat al preşedintelui Barack Obama ar fi permis Moscovei să câştige pe teren sau la masa verde în Ucraina”, mai precizează Iulian Chifu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`