Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii, a declarat că românii trebuie să-și schimbe comportamentul alimentar, adică să cumpere produse strict câte pot consuma. Acesta a precizat că și lui i s-a întâmplat să-și umple frigiderul, apoi produsele să expire pentru că nu a apucat să le consume, dar acest lucru nu trebuie să se mai repete.
”Omenirea va ajunge la o criză alimentară și acest fapt a condus și la orientarea către ceea ce se aruncă și ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere și modificarea mentalităților, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entități publice și private și sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare.
Consumatorul trebuie să știe cum se comportă față de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor față de consumul de alimente. Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori. Din păcate, la români s-a constatat o obișnuință în a-și umple frigiderul și, după un timp, să se constate depășirea termenului de valabilitate înainte de consum. Recunosc, și mie mi s-a întâmplat acest lucru. Deci, trebuie să ne schimbăm comportamentul alimentar”, a susținut Ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Irimescu a mai susținut că, probabil, se va ajunge la creșterea prețurilor pentru ca oamenii să se gândească de două ori înainte să cumpere un aliment pe care nu sunt siguri că-l vor consuma.
”Aşa cum se spunea că singura soluţie de a reduce consumul de benzină şi de combustibili fosili este să crească preţul, probabil că la asta se va ajunge şi pe piaţa agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne preţul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenţie”, a explicat Achim Irimescu, potrivit Digi24.
Acesta a și dat exemplul unor state din Vest, acolo unde există asociații care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la prețuri modice, pentru populația defavorizată.