Hackerii ruși au mai reușit o nouă lovitură. Aceștia i-au spart mailul fostului secretar de stat american Colin Powell și au publicat o discuție privată pe care oficialul a avut-o, discuție în care preciza că Israelul dispune de 200 de rachete nucleare. Informațiile găsite în mailuri fostului oficial american au fost făcute publice și au apărut și în Newsweek.
Israelul nu se află printre țările care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară, iar politica sa referitoare la acest subiect este una ambiguă, refuzând să vorbească despre arsenalul său nuclear, singura precizare fiind aceea că dispune de rachete atomice, scrie stiripesurse.ro.
Dezvăluirile făcute de Colin Powell despre rachetele nucleare ale Israelului ar fi venit într-o comunicare prin email cu unul dintre sponsorii Partidului Democrat american, Jeffrey Leeds. În acea convorbire, fostul secretar de stat mai afirmă și că Iranul nu are nicio capabilitate nucleară.
"Negociatorii nu pot obține ce vrea el (Netanyahu). Oricum, iranienii nici nu ar putea folosi una, dacă, într-un final, ar face una. Baieții din Teheran știu că Israelul are 200, toate îndreptate asupra Teheranului, iar noi avem mii." – ar fi scris Powell în e-mail.
"Cum a zis și Akmdinijad (sic): Ce am putea face noi cu una? Să o lustruim? Am vorbit în mod public atât despre Coreea de Nord, cât și despre Iran. Vom distruge singurul lucru de care le pasă: supraviețuirea regimului. Unde și cum ar putea ei să testeze una?" – a spus fostul secretar de stat, referinduse-se la fostul președinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.
Iranul și marile puteri au încheiat în 2015 un acord istoric privind programul nuclear iranian. În cel mai recent raport al său dat publicității în noiembrie 2015, agenția ONU a notat că Iranul a început demontarea unora dintre instalațiile nucleare de la siturile Fordo și Natanz, conform acordului.
Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a subliniat că alte 10.000 de centrifuge mai trebuie demontate, mai ales că Iranul nu și-a redus încă stocul de uraniu îmbogățit, dupa cum s-a angajat. De asemenea, Teheranul nu începuse (la acea vreme) să-și modifice reactorul cu apa grea din Arak, potrivit documentului.