Destăinuirile românilor din Marea Britanie, după Brexit: ”Evit să mai vorbesc română în public”

Destăinuirile românilor din Marea Britanie, după Brexit: ”Evit să mai vorbesc română în public”
FOTO: Migratie.md

Odată cu părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, au început să aibă loc tot mai multe infracțiuni împotriva imigranților est-europeni. Alexandra, o româncă stabilită în orașul Birmingham dinMarea Britanie,a scris celor de la The Guardian și le-a povestit prin ce a trecut de la Referendum,potrivitZF.ro

Scrisoarea Alexandrei este redată mai jos:

”Aţi avut vreodată un coşmar că vă întoarceţi la şcoală şi sunteţi dezbrăcaţi, iar toată lumea se holbează? Aşa mă simt acum. Nu m-am schimbat, nu am făcut nimic diferit, doar că mă simt mereu urmărită, ca şi când cineva aşteaptă să fac o mişcare greşită ca să zică: Gata, s-a terminat!”

Fără stratul protector oferit de Uniunea Europeană, mă simt expusă şi nedorită, dar poate aşa a fost mereu. Se pare că referendumul legalizează rasismul, oferă oamenilor oportunitatea să spună tot ce vor despre imigranţi.

Dintr-o dată este în ordine să fii rasist pentru că mai bine de jumătate din ţară a votat pentru ieşirea din UE. În comunitatea unde locuiesc, peste 80% au votat pentru Brexit. Vecinul simpatic de dincolo de stradă, măcelarul prietenos în a cărui magazin mergeam în fiecare sâmbătă, casiera care zâmbeşte mereu de la magazinul din colț– toţi mă vor plecată?

Aparent aşa este, pentru că vecinul meu nu îmi mai urează o zi bună, măcelarul este mereu ocupat când ajung, iar casiera nu mai zâmbeşte.

Nu mă deranjau glumele cu ”întoarce-te la tine în ţară” la început, dar când încep să aud despre polonezi atacaţi în stradă, magazine româneşti vandalizate şi discursuri rasiste în media îmi amintesc mereu de ce sunt: o imigrantă. Şi mai deverme sau mai târziu, aş putea fi atacată sau abuzată verbal la fel ca restul.

Eu sunt din România, şi îmi este ruşine să recunosc, dar acum evit să mai vorbesc română în public. Oamenii se uită, devin agitaţi, şi câteodată chiar se mută de pe scaun în autobuz dacă mă aud.”

După publicarea articolului, reacția românilor stabiliți în Marea Britanie nu a încetat să apară.

”Eu trăiesc în UK de 4 ani si nu am avut niciodatăprobleme și pot săspun cămămândresc căsunt român. Vorbesc la telefon pe stradăîn românăși nimeni nu mi-a zis nimic niciodată”, a comentat un cetățean român care locuiește în Marea Britanie.

”Eu sunt româncăși lucrez în Birmingham! Nu am sesizat deloc acest lucru! Când a fost votul, a doua zi am fost surprinsă, te gândești singur: uau, atâția nu mai vor străini. Când i-am întrebat la spital de ce au votat "leave", mi-au spus că din cauza emigranților; le-am spus: păi și eu sunt emigrantă, și au răspuns: nu despre cei ca tine e vorba. Pe stradă, în mijloace de transport, vorbesc la telefon acasăîn română, toți trecătorii vorbesc la telefon în diverse limbi, e o țarăcosmopolitătotuși, care a beneficiat din plin de imigraţie! La hypermarket la cozi e plin de naționalități (spanioli, portughezi, francezi, nemți, români, polonezi, suedezi, italieni, greci, pakistanezi, indieni, arabi, etc), nu știi care e în tranzit, turist sau care lucreazăaici!!! Micul chat la casa de marcat e aproape o regulă. Sănu confundăm. În general văd căai accentul local, te intreabăde unde ești și sunt surprinși căvorbești atât de bine engleza, chiar cu accent britanic. Sunt nemți, italieni, francezi, suedezi, și ei se întreabăîn sinea lor: oh, nu știam căsunt așa nedorit(ă). Extremism existăîn anumite zone, ca și la noi în România. În general și englezii ca și românii sunt deranjați de gălăgie, mitocănie, de oameni care nu se supun unor norme de comportament în societate, dar dacăîn România treaba "merge și-așa", aici se cheamăpoliția. Cred căe cam multăsclifosealăcăaltfel nu știu cum să-i zic și repet, nu neg cănu sunt incidente dar nu așa, intinse pe cât se crede. De fapt îi intereseazăimigrația controlată, săvinăprofesioniști sau meseriași de care societatea are nevoie, nu săvinătoți căutând ceva. În plus la nivele mai educate problema nu e atât emigrația cât regulile impuse de o țarăUE care a fost învinsăde britanici și asta nu poate fi acceptat! Colegii știu căeu vreu sămăîntorc acasăși de multe ori îmi spun: "stay here, become one of ours" și sunt foarte englezi. Cât despre îmbunătățirea imaginii României în lume și în Europa, totul se rezumăla "maniere" adicăla educație, cât timp ești mitocan ești considerat "sub standardele" de civilizație!”, povestește o altă româncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:30 - Arafat, despre ploile torențiale: Consecințele de până acum nu sunt grave / Deja în județul Galați avem 3.500 de persoane evacuate. Vreo 260 au refuzat evacuarea și fac asta pe propria răspundere (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:45 - Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri
19:32 - PSD organizează consultări cu sindicatele și patronatele pe tema programului de guvernare
19:06 - Trei cutremure, duminică, în România. Ultimul s-a produs în Brăila. Ce magnitudini au avut