Justiția din România, un paradox. Dincolo de dosarele de corupție și de arestările bombă, sunt nenumărate dosare cu autor necunoscut. Jurnaliștii de la Adevărul arată că Bucureștiul se află pe locul I în acest top nedorit al dosarelor nefinalizate, urmat de Iași și Cluj. Este vorba despre dosare de crime, violuri, furturi și tâlhării.
Numărul mare acestor dosare nefinalizate atârnă greu în mandatele miniștrilor de Interne. Iar când vorbim de acest minister lucrurile se complică și mai mult. Ultimii doi miniștri, Gabriel Oprea și Petre Toba sunt cercetați penal, iar alți trei foști deținătiori ai portofoliului MAI sunt în aceași situație, dar pentru fapte care nu au fost comise în timpul mandatului de la Interne, arată B1 TV. Este vorba de Gabriel Berca, Liviu Dragnea și Cristian David. În plus, șefi importanți din diverse structuri de poliție sunt cercetați în dosare grele de corupție.
Nu mai puţin de 569.840 de dosare este cifra la care au ajuns jurnaliştii ziarului Adevărul, adunând răspunsurile primite de la Inspectoratele de Poliţie şi Parchetelor de pe lângă tribunalele din întreaga ţară. Numărul celor care au comis fapte penale şi se plimbă liberi pe stradă este, însă, mult mai mare. Sunt dosare în care sunt mai mulţi autori, plus că, dacă într-un dosar infracţiunea se prescrie, acesta iese din baza de date cu AN-uri, iar infractorul nu mai poate fi tras la răspundere.
Un Top 10 realizat de Adevărul privind judeţele cu cele mai multe dosare cu autori necunoscut plasează Bucureştiul pe locul I, cu 211.118 de dosare, Iaşiul pe locul al doilea – 27.817 dosare, Clujul pe locul al treilea cu 27.573 dosare.