Românii au avut parte de scumpiri la alimente și vara aceasta. Citricele, ouăle, tutunul, fasolea, zahărul și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în luna august, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) remise, luni, agerpres.
Astfel, față de luna iunie, în august citricele și alte fructe meridionale s-au scumpit cu 5,11%, ouăle cu 3,55%, tutunul cu 1,76%, fasolea cu 1,55%, zahărul cu 1,37%, iar carnea de porc cu 1,13%.
De cealaltă parte, cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 9,27%, cartofii cu 3,06% și alte legume și conserve de legume cu 2,95%.
Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,3%, afirmă INS.
Potrivit sursei citate, în luna august 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu august 2015, este de 40,4%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 47,4%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 12,2%.
Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2015 — august 2016) față de precedentele 12 luni (septembrie 2014 — august 2015), calculată pe baza IPC, este de—1,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de—1,4%.