Zilele acestea, la IRASM s-a efectuat decontaminarea unei prime părți din arhiva de documente a Studioului Sahia Film, arhivă redescoperită, într-o stare deplorabilă, la mijlocul lunii iulie, într-un subsol cu totul impropriu, anunță ministrul Culturii Corina Șuteu.
"Decontaminarea efectuată la IRASM este o condiție esențială pentru oprirea procesului de degradare a documentelor pe hârtie și pentru începerea operațiunilor de verificare, inventariere și depozitare în condiții adecvate a acestei prețioase arhive, încă necercetate de specialiști", a scris Șuteu pe Facebook.
Începând din 2012, Centrul de Iradieri Tehnologice – IRASM de la Măgurele, departament al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, a demarat un program de dezinfecție prin iradiere a patrimoniului cultural, de la colecții de icoane la piese de muzeu, arhive de documente și de film, la solicitarea instituțiilor și organizațiilor deținătoare ale acestor obiecte de patrimoniu. De altfel, IRASM este autorizat de Ministerul Culturii „pentru conservarea bunurilor culturale mobile“.
"Grație altor programe și proiecte derulate de IRASM, dezinfecția patrimoniului cultural se poate face în mod gratuit", anunță ministrul.
Înființat în anii 1950, Studioul Sahia Film a fost, timp de patru decenii, principalul producător de material documentar din România, arhiva de documente a instituției cuprinzând materiale despre producția cinematografică, colaborările internaționale ale Sahia, scenarii, decupaje etc., de la începuturile studioului până în anii 1990.
Ministerul Culturii și Studioul Sahia Film mulțumesc IRASM pentru sprijinul acordat în efortul de salvare a unei arhive atât de importate pentru istoria filmului documentar din România.