Coreea de Nord a efectuat al cincilea test nuclear, cel mai puternic de până acum: Testul a fost urmat de un seism de 5,3 magnitudine

Coreea de Nord a efectuat al cincilea test nuclear, cel mai puternic de până acum: Testul a fost urmat de un seism de 5,3 magnitudine
Foto: metrovaartha.com

Autoritățile de la Phenian au efectuat vineri al cincilea și, totodată, cel mai puternic test nuclear de până cum, au anunțat oficiali sud-coreeni, citați de Reuters. În urma testului, s-a produs un cutremur de suprafață, cu epicentrul în apopiere de instalațiile nucleare ale Coreei de Nord.

Potrivit Institutului american de Geofizică, seismul ar fi avut magnitudinea de 5,3.

La scurtă vreme după efectaurea testului nuclear de către vecinii din nord, autoritățile sud-coreene au convocat o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Producerea seismului a fost confirmată și de Centrul pentru Mişcări Seismice din China, autoritățile de la Beijing condamnând cu fermitate aceste acțiuni ale Phenianului.

„RPDC a efectuat un nou test nuclear în pofida opoziției generale a comunității internaționale, test pe care guvernul chinez îl condamnă cu fermitate. Cerem insistent Coreei de Nord să-și onoreze angajamentele în ceea ce privește denuclearizarea, punerea în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să se abțină de la orice acțiune de natură să agraveze situația”, a declarat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Totodată, ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiațiilor de la granița cu Coreea de Nord.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`