Gabriel Biriș și-a dat demisia din funcția de secretar de stat de la ministerul Finanțelor, după ce a declarat că își asumă proiectul de modificare a Codului Fiscal și îl consideră benefic

Gabriel Biriș și-a dat demisia din funcția de secretar de stat de la ministerul Finanțelor, după ce a declarat că își asumă proiectul de modificare a Codului Fiscal și îl consideră benefic

Gabriel Biriș și-a dat demisia din funcția de secretar de stat de la ministerul Finanțelor, informează B1 TV.

Anunțul a fost făcut joi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

”Cred că domnul Biriș și-a dat seama că a depășit mandatul care i-a fost dat de premier în cazul debirocratizării din Codul Fiscal și și-a depus demisia la Cancalaria prim-ministrului”, a declarat Liviu Iolu.

Demisia secretarului de stat responsabil pe partea de fiscalitate vine după ce Gabriel Biriș și-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, apărut în presă, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice și sunt în spiritul simplificării fiscale.

El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuțiile sociale datorate de către angajator și de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.

"Știți vreo firma care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știți vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului" a precizat secretarul de stat.

"Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile parte pentru angajat, mai mici, și parte pentru angajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, și anume cât de mare este costul muncii în România", a spus Biriș susținând că proiectul dorește să reașeze pe baze normale sistemul de contribuții.

Proiectul prevede majorarea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla. Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creșterea contribuțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`