Turist în România. Una dintre cele mai provocatoare experiențe pe care o poți trăi în țara noastră este să iei la pas grădina Carpaților, iar una dintre cele mai autentice povestiri îi aparține profesorulVintilă Mihăilescu.
Ajuns la Baia de Fier, Vintilă spune că a avut parte de o primire călduroasă din partea propietarilor pensiunii.
”Fără ifose, pe masa „noastră“ ni s-a așternut o țuică minunată, cu slană și ceapă, așa, ca după drum”, se destăinuie acesta într-un articol pentru Dilema Veche.
Toate acestea contrastează neprevăzut cu locurile mai cunoscute și cu pretenții. Ajuns la Orșova, autorul articolului spune că oamenii nu se uită la tine și, paradoxal, nu poți găsi un pește pe malul Dunării.
Pensiunile s-au inmulțit considerabil în ultimii ani. “Unele sunt pretențioase, scumpe și proaste, și altele – tot mai multe! – în genul celei de la Baia de Fier. S-ar putea numi turism de gospodărie, mai mult primitor decît politicos”, scrie Vintilă.
Contrastele se combină oriunde în România, constată profesorul după un tur al țării.
“Pe străzile Telciului am asistat și la următoarea scenă de film, ce rezumă multe dintre cele spuse pînă acum. Zi de nunți, o strașnică fată a locului, îmbrăcată în cel mai firesc costum popular, călărește falnic printre mașinile făloase ale migranților întorși din Spania. Un tînăr, în cel mai impecabil costum Armani, cu papion și batistă asortate, se grăbește spre biserică. La un moment dat, bagă mîna în buzunar și începe să spargă în dinți semințe, punînd cojile, cu grijă, în palma stîngă. Le aruncă la primul coș și intră, pios, în biserică”, conchide acesta.