Criza financiară actuală și fragilitatea economiilor mondiale ar putea duce spre o reiterare a Marii Depresiuni din anii ’30, se arată într-un editorial Financial Times, scris de Gideon Richter.
Astfel, perspectiva înrăutățirii peisajului economic la nivel mondial și atingerea unui prag critic similar situației din preajma Marii Depresiuni sunt foarte reale, consideră jurnalistul. Pe de altă parte, intoleranța față de radicalizare chiar și în condițiile eocnomice actuale reduce riscul izbucnirii unei noi conflagrații mondiale.
„Se strică treaba din nou? Adică se strică rau – o mare depresiune, un razboi mondial? Genul de cataclism despre care generația mea a învîțat să creadă că își are locul doar în cărtile de istorie”, se intreabă editorialistul Financial Times.
Previziunile expuse în articolul lui Richter sunt alimentate de amenințările cu falimentul unor state importante din Europa și de imposibilitatea acestora de a se mai susține economic. În plus, destrămarea zonei cu monedă unică a devenit, în ultimele luni, aproape o realitate, astfel că declanșarea unei ”variante moderne a Marii Depresiuni” este foarte posibilă.
Pe de altă parte, lecția Marii Depresiuni de la începutul secolului trecut, consideră Richter, a fost slăbirea democrațiilor. Politicienii europeni au apelat uneori la perspectiva războiului pentru a isca panică și a promova proiectul european, însă astfel de amenintari pot fi cu greu luate în serios în Europa de Vest de o generație pentru care pacea și prosperitatea reprezintă normalitatea.