"Este sau nu pregătită România să facă faţă unui cutremur de proporţii?". Circa 400 de clădiri din Capitală, încadrate la clasa I de risc seismic

"Este sau nu pregătită România să facă faţă unui cutremur de proporţii?". Circa 400 de clădiri din Capitală, încadrate la clasa I de risc seismic
foto: xplorio.ro

Tot mai mulţi dintre noi se întreabă dacă România este sau nu pregătită să facă față unui cutremur, mai ales după celdevastator din Italia. Aproape 400 de cladiri din Bucureşti sunt încadrate la clasa I de risc seismic, potrivit autorităţilor, arată B1 TV.

Mai grav este că mulţi oameni refuză să îşi părăsească locuinţele, pentru a se putea face lucrări de consolidare. Reprezentanţii ISU ne învaţă ce trebuie să facem în caz de dezastru.

Sunt câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont cu toţii.

Reprezentanţii ISU au anunţat că în fiecare zi vor posta pe pagina lor de socializare sfaturi care să le vină în ajutor românilor în caz de seism.

Știm cu toții că România nu este, din păcate, o țară ferită de cutremure. Ceea ce s-a întâmplat în Italia ar trebuie să ne facă un pic mai precauți. De aceea, vom publica în fiecare zi sfaturile de pregătire pentru cutremure, astfel încât să știm cum să acționăm într-o astfel de situație, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Aproape 400 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Mai mult, 200 dintre ele sunt etichete deja drept "pericol public". Mai exact, se pot prăbuşi la cea mai mică mişcare.

Deşi problema este una veche, consolidarile abia acum au loc, însă lucrările sunt mult îngreunate de refuzul românilor de a-şi părăsi locuinţele fragile pe parcursul restaurărilor.

Astfel de clădiri au ajuns într-un stadiu atât de avansat de degradare, încât ele reprezintă un pericol zilnic, pentru fiecare trecător. Una dintre zonele cu cele mai şubrede clădiri din Bucureşti este bulevardul Magheru. Aici se află clădiri simbol, precum Blocul Aro, cinematograful Patria sau parcarea Ciclop. Unii locatari din blocul Aro au refuzat însă consolidarea clădirii în care locuiesc.

"Exista pericolul de vieţi omeneşti, de cedare a elementelor structurale, de producere a unor efecte conexe, cum ar fi explozii, incendii, care de regulă sunt efecte care se produc după ce a avut loc acţiunea seismică. Clasa I include inclusiv riscul de prăbuşire", avertizează experţii tehnici.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`