Turcia face o noua mutare pe plan geopolitic: După apropierea de Rusia, urmează Israelul

Turcia face o noua mutare pe plan geopolitic: După apropierea de Rusia, urmează Israelul

Guvernul turc a înaintat miercuri către Parlament un acord cu privire la normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul, informează AFP. Deputații se vor pronunța zilele următoare pe acest proiect, dar este de așteptat să nu se pună împotriva oricărei dorințe a lui Erdogan.

Acest acrod de reconciliere, încheiat la finalul lunii iunie între cele două țări, prevede plata de către Israel a 20 de milioane de euro cu titlul de despăgubiri către statul turc. La rândul său, Turcia va renunţa la acuzaţiile împotriva foştilor lideri ai armatei israeliene pentru implicarea lor în asaltul asupra unei nave închiriate de o organizaţie umanitară care a încercat să spargă blocada impusă de Israel în Fâşia Gaza, asalt care s-a soldat cu moartea a zece militanţi turci în 2010, scrie stiripesurse.ro.

Acordul vrea să pună capăt unei perioade de 6 luni de tensiuni între cele două țări. În 2014, un tribunal din Istanbul a dispus arestarea a patru foşti oficiali militari israelieni, inclusiv a fostului şef de stat major, generalul Gabi Ashkenazi, judecat în absenţă din 2012 în Turcia.

Reconcilierea între cele două ţări, care erau aliaţi regionali apropiaţi până în 2010, are importante implicaţii economice şi strategice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`