Mafia achiziţiilor medicale din spitalele din Capitală a ajuns sub lupa DNA! Mai mulţi directori celebri de spitale, dar şi afacerişti, sunt cercetaţi într-o anchetă privind achiziţiile făcute de mai multe spitale bucureştene. Printre denunţători sunt foşti parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş, informează B1 TV.
Procurorii DNA au deschis o investigaţie privind achiziţiile supraevaluate făcute în ultimii ani de mai multe spitale din Bucureşti. Cel puţin aşa susţin procurorii în rechizitoriul prin care medicii Dan Straja şi Bogdan Păltineanu au fost trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, cei doi au recunoscut în faţa procurorilor DNA că primeau şpăgi de zeci de mii de euro pentru a favoriza anumite firme la achiziţiile de mobilier medical, reactivi şi truse de diagnostic.
Straja a fost managerul Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu" şi este acuzat că a primit mită, în două tranşe, peste 95.000 de euro. Păltineanu a fost managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni" şi acuzat că a primit mită, în cinci tranşe, sumele de 73.000 de euro şi 18.000 de lei. În timpul monitorizării celor doi directori, procurorii DNA au descoperit şi alte fapte de corupţie, în care erau implicaţi afacerişti şi cadre medicale cu funcţii de conducere din spitale.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor DNA vizează infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu achiziţiile efectuate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş", Institutul Clinic Fundeni, dar şi alte unităţi spitaliceşti. Sursele citate au explicat că cel puţin 13 medici, care au funcţii de conducere în mai multe spitale, sunt puşi sub acuzare în acest caz.
Una dintre probele-cheie ale acestui dosar este un raport de constatare cu privire la modul în care au fost ocolite procedurile de achiziţie, iar produsele cumpărate au fost supraevaluate. O altă parte din dosar vizează infracţiuni de şantaj, dar şi de trafic de influenţă pe lângă şefi din sistemul de sănătate, medici cercetaţi pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.
Surse judiciare au declarat pentru jurnaliștii de la „Adevărul" că mai mulţi parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş au făcut denunţuri împotriva unor directori de spitale şi au arătat cum dădeau şpagă pentru contracte publice. Era vorba de comisioane între 5% şi 10% din valoarea contractului încheiat. Banii erau daţi cash, ulterior încasării facturilor. Denunţătorii ar fi interpuşii lui Cocoş – asociaţi sau administratori – în mai multe firme care aveau ca obiect „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice". Societăţile au încheiat în ultimii ani zeci de contracte cu spitalele din Capitală.
Nucleul era format din firme care au avut ca asociat unic şi administrator pe Dinu Anca, sora lui Dorin Cocoş. Potrivit procurorilor DNA, companiile funcţionau în acelaşi sediu şi erau controlate de Dorin Cocoş şi partenera acestuia de afaceri, Camelia Mihaela Irimescu.