Avocatul celor trei așa-ziși traficanți de arme implicați în scandalul reportajului contrafăcut a jurnaliștilor de la Sky News a oferit o serie de declarații pentru presă, în contextul în care clienții săi au fost reținuți de DIICOT.
"Am un optimist rezervat, ponderat (față de sentința procurorilor pentru români – n.r.), au vina că au participat la această farsă. Ei au vina că au participat la această farsă, ei au crezut că nu li se va întâmpla nimic pentru că au primit promisiunea fermă din partea domnului Szanto, care, l-a rândul lui, a primit promisiunea de la jurnaliștii britanici, că toate faptele și personajele sunt fictive", a explicat avocatul celor trei așa-ziși traficanți de arme.
"Este un subiect de mare notorietate care vedeți că implică foarte multe persoane, mă refer și la autotități, dar și la statul român, a cărui imagine poate să fie afectată dacă, în final, se va dispune o solicitare de clasare. Lucrul ăsta poate să afecteze imaginea României", a adăugat acesta.
"Dacă domnul Stuart va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare în faptul că domnul Pantics este sincer", spune avocatul.
"Este o lovitură pentru cei de la Sky News, care credeau că nu se va afla și că adevărul nu va fi scos la iveală. Autoritățile noastre au înțeles din primul moment despre ce este vorba, numai că au înțeles să sancționeze și participația. Dacă știau ce se va întâmpla (românii – n.r.), cu siguranță nu intrau în această farsă", indică acesta.
Jurnaliștii de la Sky News vor fi citați de autoritățile române. Avocatul presupușilor traficanți de arme: Vom cere testul cu poligraf
#DIRECT_ONE_zsiykd#
Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, sunt cei trei bărbaţi care au AJUNS DUPĂ GRATII în dosarul Sky News.
Procurorii ii acuza de complicitate la comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false prin care este pusa in pericol siguranta nationala. Cei trei risca cinci ani de inhisoare. Barbatii mai sunt sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Potrivit anchetatorilor, Jurnalistii de la Sky News le-au cerut in mod expres "traficantilor de arme" sa vorbeasca in timpul filmarilor in limba romana, chiar daca limba lor materna este limba maghiara.
La audieri ar putea ajunge si jurnalistii britanici asta dupa ce Diicot a cerut o comisie rogatorie in acest caz. Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat materialul controversat, a continuat atacurile la adresa procurorilor români pe contul său de Twitter.
Iar Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a transmis pentru News.ro, că numărul reclamaţiilor pe care le-a primit în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România a crescut la 109.
Reclamaţiile vor fi analizate cu atenţie înainte de a se începe o anchetă, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei. Unul dintre cei care s-a adresat Ofcom în acest caz este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.