Cum a ajuns un interlop din clanul Cârpaci să aibă statuie în Timișoara

Cum a ajuns un interlop din clanul Cârpaci să aibă statuie în Timișoara
Foto: adevarul.ro

"Ioan- fondatorul clădirii 1962-2011", așa scrie mare pe o statuie care tronează la intrarea într-o clădire de birouri de pe bulevardul Simion Bărnuțiu din Timișoara.Ea este dedicată lui Ioan Cârpaci, unul dintre membrii de bază a clanului interlop Cârpaci.

Acest lucru are loc în ciuda faptului că numeroase personalități locale nu au primit o statuie sau un monument în memoria lor în ciuda faptului că numeroși timișoreni au cerut aceast lucru.

Statuia lui Ioan Cârpaci este plasată ilegală, lucru recunoscut și de Direcția Județeană de Cultură, scrie adevarul.ro.O situație interesantă având în vederefaptul că nu este deloc ușor să amplasezi un bust, fie chiar și pe proprietate privată.

"Există o Comisie Naţională a Monumentelor de For Public, care ţine direct de Ministerul Culturii, care autorizează tot ce este pus în spaţiul urban, fie că e statuie, fie că e bust sau alte monumente. Nu hotăreşte nici primăria. Nu se pot amplasa statui nici pe spaţiul privat fără autorizaţie. E ca la faţada unei clădiri, degeaba e clădirea ta, nu poţi face ce vrei cu ea. Cu atât mai mult cu cât statuia e la vedere" afirmă Sorin Predescu, director DJC Timiș.

Cazul acestuia nu este singular, conform istoricul Ioan Szekernyes. “În mod sigur nu se pot pune statui în oraş, dar au mai existat exemple în care unii au încălcat, să zicem, aceste reguli. Chiar şi în anii comunismului. În zona ştrandului Termal, pe bulevardul Pârvan, există bustul unui fost crescător de albine. Este realizată de renumitul sculptor Peter Jecza. L-am cunoscut şi eu pe acest crescător de albine şi a vrut să fie imortalizat în acest fel înainte să treacă la cele veşnice. Bustul a fost montat în curtea lui, dar cu vedere spre stradă. Ştiu că mai există şi bustul doamnei Ina Popescu, o cunoscută sculptoriţă în anii ’50, într-o grădină de pe strada Daliei” a afirmat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`