Traian Băsescu a intervenit telefonic pentru B1TV și a comentat scrisoarea publică adresată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România președintelul Klaus Iohannis în care se cer lămuriri privind rolul avut de serviciile de informații în numirile politice și candidaturile din sistemul judiciar.
"Este o reacție corectă, domnul Iohannis a abordat lucruri fără să înțeleagă foarte bine unde era problema. Se reproșau unele numiri fără a fi informații de la serviciile de informații. El a afirmat că statul de drept este funcțional și cine e împotrivă nu respectă statul dreptul, este o afirmație greșită" a spus fostul președinte.
"Eu am făcut foarte multe numiri fără avize de la SRI, chiar cu subtilități că poate nu ar fi cel mai bun, că ar vrea un om controlat de ei să fie numit. Este o soluție pe care o are la îndemână președintele, premierul, ministrul, în momentul în care vrea să facă o numire și are dubii, poate să ia niște informații suplimentare peste ceea ce știe, sau dacă nu are încredere în recomandarea partidului care susține demnitarul" a precizat Traian Băsescu.
"Dacă ai dubii asupra unei numiri, ai această resursă să apelezi la servicii și ei răspund dacă au ceva în baza de date despre acea persoană. Dar în general, nu apelezi la serviciul lor deoarece sunt numiri politice, e responsabilitatea partidului care face nominalizarea" a mai completat fostul șef de stat.
Întrebat despre ce reacție crede că va avea Klaus Iohannis după scrisoarea publică semnată de uniunea judecătorilor, Traian Băsecu a afirmat: "Cred că nu va avea nicio intervenție pentru că își dă seama că a făcut o gafă, nu poți să afirmi că România e stat de drept funcțional când avem atâtea acțiune ale unor segmente din justiție care nu au nimic în comun cu statul e drept".
Traian Băsescu, despre scrisoare deschisă a UNJR către Klaus Iohannis: "Cred că nu va avea nicio intervenție pentru că își dă seama că a făcut o gafă"
#DIRECT_ONE_446abf#
El a dat drept exemple pentru afirmația că nu au nimic în comun cu statul de drept, bilanțul DNA din februarie 2015 în care apar 44 de dosare în care s-au dat achitări, și despre acele dosare procurorii spun că e vina judecătorilor că sunt incompetenți sau că nu au citit bine dosarul, și niciodata nu își asumă vina parchetul că procurorii sunt neprofesioniști sau au făcut abuzuri.
Un al doilea exemplu dat de fostul președinte este declarația președintei Curții Supreme, Livia Stanciu, de la același bilanț al DNA când a spus că Instanța Supremă este partenerul DNA, ceea ce este o definiție care vine în contradictoriu cu ce spune Constituția sau legile statului și care arată slugărnicia în fața DNA și SRI.
Iar al treilea exemplu de încălcare dat de Traian Băsescu este declarația ministrului Justiției, Raluca Prună, care a spun că drepturile fundamentale sunt un lux, ceea ce este complet contrar unei țări moderne a anilor 2015-2016, și de asemenea modificarea Codului Penal prin ordonanță de urgență care încalcă dreptul inculpaților de a cere în instanță o nouă expertiză, diferită de cea făcută de DNA, acum inculpații fiind la mână judecătorilor care pot accepta o nouă expertiță sau pot refuza acest drept.