Raiffeisen anunță oficial că nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care operează astăzi

Raiffeisen anunță oficial că nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care operează astăzi
Foto: business24.ro

Herbert Stepic, CEO al grupului austriac Raiffeisen Bank International – care controlează Raiffeisen Bank România, a declarat joi că grupul nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care activează în prezent.

Este posibil ca în viitor să ne retragem de pe o piaţă sau alta„, a declarat Herbert Stepic.

Bancherul nu a menționat care sunt piețele vizate și nici criteriile pe care s-ar baza decizia de retragere. Însă, Stepic a asigurat că nu este vorba despre Ungaria, în ciuda problemelor cu care se confruntă băncile și pierderile din ultimele luni, respectiv 286 milioane de euro. Raiffeisen are în Ungaria active de 5,9 miliarde de euro.

Declarația făcută de Stepic duce cu gândul și la România. Raiffeisen are o prezență solidă și la noi, operează și în alte țări din Europa Centrală. Analiștii își pun întrebarea: Ce se va întâmpla cu alte grupuri bancare austriece?

Potrivit analistului economic Daniel Dăianu această declarație este alarmantă, întrucât „dacă ea este coroborată cu ceea ce știm, respectiv băncile caută să-și limiteze acțiunile de creditare, sau cu prezența masivă a grupurilor bancare străine în Europa Centrală și de Răsărit, nu avem cum să nu fim îngrijorați”.

Anunțul lui Herbert Stepic vine la câteva ore după ce președintele Traian Băsescu a atras atenția unui posibil comportament îngrijorător al anumitor bănci.

“Vreau să cred că anunțul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînțelegere a efectelor”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a spus că băncile statelor europene au obţinut „profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este „lipsă de fair play”.

„Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar astăzi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, o vom considera un act lipsit de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare. A lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate atunci când dădeau credite cu buletinul”, a avertizat preeşdintele.

Analistul Daniel Dăianu, despre declarația lui Stepic

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_12941').select();" id="embed_text_12941" />

În România, primele zece bănci deţin 80% din sistem, iar primele 20 din totalul de 40 deţin 95%. Din primele zece, grupurile financiare austriece deţin 38% din întregul sistem bancar. Erste controlează în România BCR, UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Ţiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

Grecii, prin Alpha şi Bancpost, deţin 9%, la care se adaugă şi alte bănci elene de la locul zece în jos. În total, controlează 17% din sistem, conform ZF. Astfel, Austria şi Grecia decid, practic, pentru 55% din sistemul bancar românesc.

Francezii, prin SocGen, au 14%, România, prin CEC, Eximbank, Banca Transilvania, Carpatica şi Feroviara are circa 15%, olandezii prin ING au 3,7%. Turcii au 3,3% prin Garanti şi Credit Europe, iar americanii au 1,5% prin Citibank.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`