Oficialii europeni le-au transmis liderior de la Varşovia că au la dispoziţie trei luni pentru a se conforma exigenţelor europene în materie de stat de drept. În caz contrar, Polonia îşi poate pierde dreptul de vot în Uniune, arată B1 TV.
Uniunea Europeană consideră că există o ameninţare permanentă la adresa statului de drept în Polonia. I se reproşează Varşoviei, între altele, că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi că încearcă să-şi subordoneze presa.
Totul a început cu victoria Partidului Lege şi Justiţie la alegerile de anul trecut. Au urmat grave derapaje în ceea ce priveşte protejarea statului de drept: printre altele, la începutul acestui an, Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere. În acel context, UE a activat Mecanismul Statului de Drept şi a plasat Varşovia "sub supraveghere".
Iniţial, i s-au acordat Poloniei două luni pentru a remedia situaṭia, însă termenul a fost extins.
În plus, Comisia Europeană a cerut Poloniei ca în următoarele trei luni să ia măsurile necesare pentru protejarea Curţii Constituţionale.
Parlamentul polonez a adoptat săptămâna trecută o lege privind puterile Curţii Constituţionale, în acord cu cererile UE, dar Bruxelles-ul a considerat insuficientă această masură. Noua lege are legătură cu numirea judecătorilor la Curtea Constiṭională, publicarea ṣi aplicarea deciziilor acestei Curṭi ṣi revizuirea incompletă a legislaṭiei privind aceeaṣi Curte Constituṭională.
Raspunsul Poloniei nu a întarziat să apară.
"Acţiunea Comisiei Europene este prematură. Comisia riscă să îşi piardă autoritatea."
În prezent, Polonia riscă să-ṣi piardă temporar dreptul de vot în UE prin invocarea în premieră absolută a articolului 7 al Tratatelor UE.
Acesta poate fi activat în cazul în care se remarcă o încălcare gravă ṣi persistentă a statului de drept. O treime din statele membre UE, Comisia Europeană sau Parlamentul European pot cere activarea articolului 7.