Șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara, pentru care zborul cu elicopterul SMURD către destinaţiile unde oamenii au nevoie de ajutor a devenit deja o rutină, a făcut mărturii impresionante despre activitatea sa de zi cu zi, informează B1TV. Misiunile pe care le acceptă fără să clipească nu sunt însă lipsite de riscuri. Însă satisfacţia de a reda unui bolnav speranţa la viaţă merită tot efortul, mărturiseşte medicul.
Stă de gardă și zboară frecvent cu elicopterul SMURD pentru a salva vieți. Nu este vorba despre un rezident, în primii ani de practică, ci chiar despre șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara. Ar putea să renunțe la gărzi, dar nu vrea să piardă legătura cu realitatea. Iar zborul cu elicopterul îl califică drept fabulos, pentru că fiecare minut către un pacient aflat în nevoie este vital, iar satisfacţia atunci când bolnavul ajunge la spital în timp util este greu de descris în cuvinte.
Mihai Grecu a avut șansa ca, alături de cei câțiva colegi cu care a lucrat de la început, să pună bazele sistemului de urgență la Timișoara. A fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar" în grad de cavaler de președintele României, dar face în continuare gărzi pe ambulanță și pe elicopter. Din 2011, a început să zboare pentru a salva oameni.
„E cu totul altceva decât ce faci în urgența spitalului, decât ceea ce faci pe unitatea de terapie intensivă mobilă a SMURD-ului, altfel se iau deciziile, trebuie să gândești situația nu numai din perspectiva lucrului medical propriu-zis, ci și din perspectiva locului în care duce pacientul. S-ar putea ca tu să ajungi acolo înaintea resurselor terestre, în elicopter foarte mult loc să lucrezi nu este și atunci dacă presupui că o intervenție s-ar putea să fie necesară în timpul transportului, o faci înainte de a a urca pacientul în elicopter.", povesteşte Mihai Grecu.
El se deplasează la Arad, acolo unde este adăpostit elicopterul care deservește partea de Vest a țării, pentru a sta în gardă. Garda începe la ora 20 și se face prin rotație, de către colegii din Timișoara, Arad si Oradea. Elicopterul face intervenții primare, la accidente, dar și la diferite transferuri. Aparatul de zbor din vestul țării a avut aproximativ 400 de misiuni în ultimul an.
„Zborul cu elicopterul este un lucru fabulos, altceva decât cu avionul, după ce ți-ai predat cazul și te-ai relaxat, până când aterizezi din nou pe aeroport, ai timp să te uiți. Țara văzută de la 300-400 de metri înălțime arată superb, doar că mai sunt celelalte cinci la sută situații în care te întrebi ce cauți tu acolo, când e alb în dreapta, în stânga, în față, în spate, alb în sus, în jos sau când te ia vântul, dar nimic nu este până la urmă fără riscuri.", mărturiseşte medicul.
Mihai Grecu are două sau trei gărzi de elicopter pe lună şi spune că nu are de gând să reducă în vreo situaţie numărul acestora.
Viața în elicopterul SMURD: Mărturii impresionante ale unui medic pentru care fiecare zi este o cursă contra-cronometru de salvare a vieţii unui pacient
#DIRECT_ONE_ec2p54#