Lovitură pentru Ion Iliescu! Rămâne fără certificatul de revoluționar, după decizia Tribunalului București

Lovitură pentru Ion Iliescu! Rămâne fără certificatul de revoluționar, după decizia Tribunalului București
Sursa Foto: Facebook/ Ion Iliescu

Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar după ce Tribunalul București a admis o cerere depusă de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist.

“Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal”, potrivit deciziei tribunalului, potrivit Agerpres.

Motivul pentru care a fost solicitată anularea certificatului de revoluționar

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, o autoritate subordonată Guvernului, a solicitat instanței să anuleze titlul acordat lui Ion Iliescu pe baza faptului că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi considerat un „luptător pentru victoria Revoluției din 1989”.

Potrivit unui document emis de autoritatea reclamantă, comisia Secretariatului a analizat istoricul public al lui Ion Iliescu, iar concluzia a fost că acesta a fost implicat în activități de partid în perioada regimului comunist. Conform informațiilor publice, Iliescu a devenit membru al Uniunii Tineretului Comunist în 1944 și al Partidului Comunist Român în 1953. Ulterior, a ocupat funcții importante în structurile de conducere ale Partidului Comunist, inclusiv rolul de secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist și membru al Comitetului Central al PCR.

“Având în vedere faptul că în 1971, a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în documentul citat.

Titlul de revoluționar adus de „certificatul de revoluționar” permite celor care îl dețin beneficii considerabile, printre care: acces prioritar la locuințe din fondul de stat, condiții preferențiale pentru credite, medicamente gratuite, posibilitatea cumulării pensiei cu orice alte venituri, transport public urban gratuit și scutirea de taxe și impozite pentru proprietăți imobiliare. Aceste avantaje financiare și administrative au fost motivele pentru care anularea titlului a fost considerată o măsură necesară de către autorități.

Procedura pentru anularea certificatului a început în iunie 2022

Procedura pentru anularea certificatului a început în iunie 2022, în urma unei cereri depuse de Asociația 21 Decembrie, care a susținut că Ion Iliescu nu întrunește condițiile legale pentru a fi considerat un „luptător pentru victoria Revoluției”. Asociația a argumentat că implicarea sa în conducerea regimului comunist în perioada anterioară Revoluției din 1989 îl exclude de la statutul de revoluționar.

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a ocupat funcția de președinte al Frontului Salvării Naționale (FSN) între decembrie 1989 și 1992 și a fost ales președinte al României în perioada 1992-1996 și 2000-2004.

De-a lungul carierei sale, Iliescu a fost implicat în controverse legate de Revoluția din 1989. A fost trimis de două ori în judecată în dosarul „Revoluției”, fiind acuzat de procurorii militari că a orchestrat o campanie de manipulare a opiniei publice pentru a-și legitima venirea la putere după fuga lui Ceaușescu, ceea ce ar fi dus la numeroase victime și răniți în timpul evenimentelor din decembrie 1989. De fiecare dată, instanțele au retrimis dosarul la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, fără a fi finalizată până în prezent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`