Șase scheme majore de ajutor de stat sunt blocate sau au mari restanțe către beneficiari. De asemenea, statul are mari datorii către furnizorii de energie sau pentru lucrări efectuate prin PNDL și programul „Anghel Saligny”, informează Economedia. Asta în condițiile în care deficitul bugetar oricum e unul foarte mare – 1,58% – după doar două luni din 2025.
De exemplu, antreprenorii care au aplicat la programul Start-up Nation 2022 au așteptat, în unele cazuri, mai bine de un an banii. În schimb, Guvernul anunță că așteaptă noi înscrieri la Start-up Nation 2025 începând din aprilie și că există un buget record pentru program, de 440 de milioane de euro.
Programul „Femeia antreprenor” nici nu are buget pentru decontări în acest an. Potrivit termene.ro, Ministerul Economiei va semna contracte de finanțare de 220 de milioane de lei în 2025, dar plățile efective se vor realiza în anii următori.
Construct Plus este un alt program blocat, deși înscrierile s-au încheiat în mai 2024. Evaluările dosarelor depuse nu au fost încheiate nici acum.
Un alt program blocat e cel destinat industriei prelucrătoare, pentru care au fost selectate 8 companii câștigătoare în primăvara lui 2023. Numai că toate cele 8 contracte, cu o valoare de 1,8 miliarde de lei, au fost revocate de Ministerul Economiei, scria recent Ziarul Financiar. Unii dintre antreprenori au spus că își vor finaliza investițiile fără banii de la stat, dar vor da în judecată ministerul.
Și programul de sprijin pentru industria mare, lansat în toamna anului trecut, a fost lăsat fără bani. „S-a făcut schema, ministrul Marcel Boloş a fost la Comisia Europeană. Am făcut-o, am depus proiectele, iar în 2025 în buget nu este prins nimic. Schema era de 1 mld. lei (200 mil. euro), destinată pentru zece proiecte“, a spus pentru ZF, Petru Ianc, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice şi unul dintre specialiştii care au lucrat la proiect.
Un alt program care are probleme e cel pentru digitalizarea IMM-urilor, în valoare totală de aproape 350 de milioane, bani din PNRR. Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), 1.283 de contracte sunt în implementare din cele 7.188 depuse. „Considerăm că dacă nu se intervine rapid, există riscul ca cel puțin 50% dintre proiecte să nu poată fi implementate”, susțin consultanții pentru accesarea fondurilor europene, reuniți în asociația GândIMM.
La toate aceste sume care nu au fost plătite se adaugă datoriile de peste 6,3 miliarde de lei pentru lucrări efectuate prin Programul „Anghel Saligny” și PNDL.
De asemenea, potrivit Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), statul e dator cu 8 miliarde de lei către furnizorii de energie care au susținut din bani proprii schema de plafonare a facturilor la energie, urmând să fie compensați ulterior de statul român. AFFER a mai atras atenția că bugetul pe 2025 prevede doar trei miliarde de lei, o sumă „insuficientă pentru acoperirea restanțelor și continuarea schemei de compensare”.