Decizie șoc: Parlamentul Ungariei a aprobat majorarea TVA de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din UE

Decizie șoc: Parlamentul Ungariei a aprobat majorarea TVA de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din UE
Foto: cerfi.wordpress.com

Parlamentul Ungariei a aprobat marți o lege referitoare la fiscalitate care include și majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 25% la 27%. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat în Uniunea Europeană, notează AFP.

Legea include și creșterea impozitelor aplicate microîntreprinderilor.

Potrivit ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, Ungaria va majora în 2012 TVA la 27% și va aplica un program de ajustări fiscale de 750 miliarde forinți, cu 200 de miliarde forinți mai mare decât planul inițial.

Adoptarea legii a fost făcută într-un moment dificil, Ungaria fiind nevoită să solicite un nou acord cu FMI și Comisia Europeană din cauza dificultăților de a se finanța de pe piață, în contextul crizei datoriilor din zona euro.

AFP arată că forintul s-a prăbușit în ultimele săptămâni, iar Ungaria are dificultăți de refinanțare pe piață. Guvernul ungar a cerut luni Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional un posibil ajutor financiar printr-un program preventiv, oficialii susținând că nu vor u ajutor financiar. Ungaria a fost salvată de la faliment în 2008, când Banca Mondială, UE și FMI au acordat țării un împrumut de 20 de miliarde de euro.

Bugetul pentru anul viitor, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmează să fie aprobat la începutul săptămânii viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`