Despre Raed Arafat se cunosc foarte puține amănunte. Pentru a afla mai multe despre familia fondatorului SMURD în România și despre viața pe care o ducea aceasta înainte de a veni la studii în țara noastră, jurnaliștii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație au mers în Palestina pentru a sta de vorbă cu rudele medicului.
Potrivit acestora, secretarul de stat provine dintr-o familie de oameni extrem de instăriți, care a deținut un sfert din orașul Nablus. Deși în anii '30 britanicii le-au bombardat casa, familia lui Raed Arafat a rămas în continuare una influentă în zonă. Și astăzi, membrii acesteia încă dețin proprietăți imobiliare importante, între care și o fostă fabrică de săpun, administrată acum de vărul Nasir Arafat, ca muzeu și centru cultural.
„Acum suntem doar parțial proprietari și închiriem spațiile”, a povestit Nasir Arafat, varul de tata al lui Raed, arhitect de meserie.
Raed Arafat a plecat de lângă familie în momentul în care a hotărât că vrea să devină medic. Tatăl lui, Daud, ar fi vrut ca el să preia fraiele afacerilor familiei și n-a fost prea mulțumit de alegerea lui, deși el lucrase în sistemul medical ca șofer de ambulanță în Nablus.
Mama lui Raed Arafat are 80 de ani și locuiește pe o colină, într-o casă pe care consilierul de stat a și menționat-o în declarația de avere. Cei doi nu s-au mai văzut de foarte mulți ani. Ținând cont de conflictul din zonă, secretarul de stat nu mai merge în Palestina. Uneori se întâlnește cu familia în Iordania.
Locuința memei lui Raed Arafat. Foto: CRJI
”Deseori îi spun că România l-a luat de lângă noi. Noi doi ne vorbim doar la ocazii de familie și de sărbători, ne felicităm”, spune vărul Nasir despre Raed.
"Arhitectul Nasir Arafat știe că vărul său din România a început să fie contestat, dar nu-i sunt clare cauzele. Așa că la finalul discuțiilor noastre mă întreabă: ”Credeți că Raed este un om onest?” ", scrie în încheiere jurnalistul Cristian Niculescu de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.