Băncile austriece își vor reduce expunerea în Europa de Est: Cum vor fi afectate sucursalele din România

Băncile austriece își vor reduce expunerea în Europa de Est: Cum vor fi afectate sucursalele din România
Foto: english.peopledaily.com.cn

Băncile austriece își vor reduce expunerea în Europa Centrală și de Est în baza unei instrucțiuni emise de Banca Centrală a Austriei, informează Financial Times. Decizia a fost acceptată unilateral de grupurile bancare din Austria și vine pe fondul încercărilor de a păstra ratingul țării la ”AAA”.

Astfel, Banca Centrală a Austriei a făcut publică o declarație în care se arată că Erste Group, Raiffeisen Bank International și Bank of Austria (deținută de Unicredit) nu vor mai putea oferi împrumuturi în țările din estul și centrul Europei care depășesc ca valoarea depozitelor din țările respective. Rata reprezentată de noile împrumuturi față de gradul de refinanțare locală nu trebuie să depășească 110% pentru subsidiarele care au o expunere mai mare.

România ar putea fi afectată de acestă decizie având în vedere că piața financiară din țară este dominată de bănci austriece în proporție de 31,5%. Acestea s-au angajat, în 2009, alături de celelalte bănci occidentale să continue finanțarea subsidiarelor est-europene, din țări precum România și Ungaria. Angajamentul a avut rolul de a evita colapsul economic în  2008 și 2009.

Pe de altă parte, unii sunt de părere că noua directivă a Băncii Centrale a Austriei demonstrează faptul că guvernul austriac ar putea fi incapabil a salva aceste bănci în cazul în care portofoliul lor de credite devine toxic.

Oficialii băncilor au declarat că restricțiile asupra împrumuturilor nu vor afecta semnificativ operațiunile din țările din estul și centrul Europei pentru că ei deja se angajaseră să finanțeze viitoarele împrumuturi din rezervele locale.

Analiștii susțin că aceste măsuri vor afecta disponibilitatea de creditare a acestora.

De asemenea, aceleași bănci vor fi obligate să adere la a regulile de capital Basel III până în 2013, cu șase ani mai devreme decât era planificat original.

Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, a menționat că nu există riscul ca Unicredit Bank Austria, Erste și Raiffesen să se retragă din regiune. În ce privește impactul măsurii asupra subsidiarelor din România, băncile care primesc finanțare de la Banca Centrală Austriacă vor trebui să-și revizuiască planurile de finanțare.

Astfel, potrivit Ziarului Financiar, BCR  (controlată de Erste Group) are o cotă de piaţă foarte puternică, de circa 21% (23% la depozitele de retail în lei şi 24% la cele în valută), pe piaţa depozitelor atrase de la clienţi şi mai are şi un portofoliu de titluri de stat de 13,2 mld. lei (3 mld. euro) cu care poate obţine finanţare de la BNR. Banca este încă finanțată de la Viena.

Raiffeisen aplică o politică mai conservatoare la nivelul dobânzilor bonificate, dar este și una din cele mai stabil din punctul de vedere al resurselor atrase de la clienți. Banca lucrează la un program de finanţare externă de tipul EMTN folosit deja de BCR.

UniCredit Ţiriac Bank s-a concentrat în ultimii ani pe businessul corporate, unde depozitele sunt volatile. Banca a anunţat deja că se va apuca să strângă depozite şi se gândeşte să emită obligaţiuni pentru a-şi reduce dependenţa de banca-mamă.

Volksbank România, controlată de Volksbank Austria, se află într-o situație aparte pentru că banca-mamă nu şi-a rezolvat problemele în ciuda vânzării restului afacerilor din regiune. Banca ar avea nevoie de un miliard de euro pentru consolidarea capitalului.

Acum aproape doi ani, cele nouă bănci cu capital străin din România (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit) au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`