Liderii mondiali, îngrijorați de situația din Turcia: Secretarul american de stat John Kerry l-a sunat pe premierul turc și i-a transmis că sprijină guvernul democratic ales

Liderii mondiali, îngrijorați de situația din Turcia: Secretarul american de stat John Kerry l-a sunat pe premierul turc și i-a transmis că sprijină guvernul democratic ales
Foto: straitstimes.com

Lovitura militară de stat din Turcia a fost în atenția liderilor mondiali. La doar câteva ore după ce orașele Ankara și Istanbul au fost luate cu asalt, secretarul american de stat John Kerry l-a sunat pe premierul turc și i-a transmis că sprijină guvernul democratic ales. Reacţii au venit şi din Rusia. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că problemele din Turcia trebuie rezolvate constituțional, fără vărsări de sânge, informează B1 TV, citând presa internațională.

Încă de la primele incidente care s-au abătut asupra Turciei liderii lumii au transmis mesaje către Ankara. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi secretarul de stat John Kerry au vorbit la telefon cu liderii Turciei şi au transmis suportul lor pentru menţinerea la putere a guvernului actual. De asemenea au lansat un apel pentru încetarea violenţelor.

Reacţii au venit şi de la Berlin.Un purtător de cuvânt al guvernului german a susţinut de asemenea opinia oficialilor americani că democraţia trebuie apărată la fel ca şi vieţile oamenilor.

Moscova şi-a arătat îngrijorarea în legătura cu cetățenii ruși din Turcia și a început imediat demersurile pentru protejarea acestora. Vladimir Putin a fost constant informat despre situaţia de la Ankara.

La fel de îngrijorat s-a arătat și noul numit în functie, ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson.

Evenimentele din Turcia au avut ecou pâna în Siria, unde sute de oameni au ieșit pe străzile din Damasc şi au agitat pancarte pe care era scris mesajul: "Dumnezeu, Siria și Bashar". Manifestările lor se referă de fapt la guvernul sirian care l-a acuzat pe Erdogan că a susţinut islamiştii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`