Parlamentarii au respins, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”. Sedinţa plenului reunit a Senatului şi Camerei Deputaţilor condusă de Roberta Anastase a numărat prezenţa a 256 de parlamentari din totalul de 470, insă până s-a ajuns la votarea moţiunii doar 218 parlamentari mai erau prezenţi în sală, garantând astfel eşecul acesteia.
Moţiunea a primit 212 voturi “pentru”, 4 “împotrivă” şi două au fost anulate. Pentru adoptarea ei erau necesare voturile a 236 de parlamentari. În urma acestui rezultat, noul Cod al Muncii se consideră adoptat.
Printre parlamentarii care şi-au exprimat votul s-au numărat şi cinci senatori şi deputaţi din arcul guvernamental. Attila Verestoy (UDMR) şi Ernest Onofrei (PDL) au votat la vedere „împotrivă”. De asemenea, deputaţii PDL Daniel Oajdea, Marius Spânu şi Mircea Giurgiu, precum şi independentul Gheorghe Zoicas şi-au exprimat votul, însă acesta nu a fost la vedere.
Opoziţia a depus moţiunea de cenzură la adresa Guvernului după ce premierul şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii pe 8 martie. Textul a fost semnat de 210 parlamentari ai Alianţei Social-Liberale.
Iată textul moţiunii de cenzură
În textul depus de parlamentarii PSD, PNL şi PC se arată că această moţiune de cenzură este menită să sancţioneze Guvernul pentru modificările aduse la Codul Muncii cât şi pentru “abuzul de asumare a unor legi nedemocratice”.
Parlamentarii PDL şi UDMR nu îşi vor exprima votul la moţiunea de cenzură. Liderii PSD, PNL şi PC au precizat anterior şedinţei că toţi parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi şi vor vota “pentru”.
Scandal în plenul Parlamentului
Dezbaterile asupra moţiunii de cenzură au fost oprite după ce liberalul Puiu Haşotti a cerut adoptarea unei declaraţii de indignare în legătură cu mesajul antiromânesc al premierului Ungariei, Viktor Orban.
Parlamentarii au discutat intens despre această propunere, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, anunţând în final că propunerea a fost acceptată.
Vezi aici toate detaliile despre disputele din plenul Parlamentului
Proteste ale sindicatelor
Circa 10.000 de persoane au protestat, miercuri, în Piaţa Constituţiei la adresa măsurilor luate de Guvern. Acestea s-au declarat nemulţumite de Codul Muncii dar şi de politica de austeritate fiscală adoptată de Executiv.
Liderii sindicali au declarat că în cazul în care cererile lor nu vor fi rezolvate vor intra în grevă generală.