Ce înseamnă să fii rezervist? Cum ajungi în armata franceza

Ce înseamnă să fii rezervist? Cum ajungi în armata franceza

Președintele Franței, Francois Hollande, și-a exprimat joi dorința de avea în rezervele militare între 28.000 și 45.000.

Ziarul Le Figaro a vorbit într-un articol despre statutul particular al armatei franceze, despre condițiile de angajare, misiuni și remunerații.

Istoric vorbind, sistemul de militari în rezervă există în Franța încă din 1872. În vremea respectivă, toți cetățenii erau obligați să se înroleze în armata, iar conscripțiile erau activate pe motiv de război. Din 1997, când serviciul militar nu mai este obligatoriu, sistemul rezervist a fost modificat, fiind schimbat pentru pentru o mai înaltă profesionalizare a armatei.

Rezerviștii sunt trupe suplimentare ale armatei, care au ca rol întărirea armatei, activând pentru 25 de zile pe timpul anului pe bază de voluntariat, dar având aceleași misiuni și statut ca cei activi. Unii dintre ei sunt înrolați pentru a aduce expertize tehnice rare în diverse domenii, iar un număr limitat sunt trimiși pe treaterele de operațiuni externe, în special pentru servicii de sănătate și informații. Aceștia sunt "rezerviștii operaționali".

Există de asemenea un număr important de persoane, cu o medie de vărsta ridicată de și peste 50 de ani, care nu poartă uniformă și nu au activități militare, având doar un titlu onorific, care au rol pentru a promova armata și spiritul defensiv în rândul societății civile. Aceștia sunt "rezerveștii civili".

Ce activități au rezerviștii din armata franceză

#DIRECT_ONE_bbc0xq#

Condițiile necesare pentru a deveni rezevist sunt: vârsta cuprinsă între 17-35 ani, cetățenia franceză, și îndeplinirea aptitudinilor fizice necesare conform normelor impuse de Ministerul Apărării. După angajare aceștia semnează un contrat cu o perioadă între 1-5 ani, și primesc compensații pentru această perioadă, deobicei activând în perioada concediilor. Remunerația este de 54 de euro pe zi de serviciu, dar poate crește în funcție de grad și vechime.

Rezerviștii primesc antrenament regulat pentru a se putea integra într-o armată din ce în ce mai profesionalizată.

Armata franceză are 28.000 de rezerviști în 2014, sub limita de 40.000 dorită de Ministerul Apărării. Președintele francez vrea acum să atingă obiectivele de creștere a resurselor militare, mai ales că de la atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015, aproximativ 10.000 de soldați sunt desfășurați în țară în cadrul Operațiunii Sentinelle, iar armată are un alt număr important în operațiuni externe.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)