Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului

Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului
Foto: adevarul.ro

Despre satele din Maramureș se știe că abundă în obiceiuri, tradiții și multe superstiții. O astfel de tradiție este și aflarea sexului fătului utilizând o piesă de la mașina de țesut, anume "bota începătoare", adică tija pe care este legată urzeala pentru a începe țesătura.

Maria Zapca din Săpânța este o viitoare bunică și specialistă în țesutul de război. Imediat ce pânza ei va începe să crească și să formeze sul pe războiul de țesut, va folosi piesa utilajului pentru a afla dacă va fi bunica unui băiețel sau a unei fetițe, scrie adevarul.ro.

"Am fata însărcinată și > mă ajută să știu ce va fi: fată ori băiat. Eu știu fără să mă duc la ecograf" spune aceasta în timp ce pregătește "ecograful". ”O scot de aici şi mă duc cu ea afară. O pun între genunchi şi mă duc cu ochii închişi până la poartă. Şi aştept. Dacă ine (vine – n.r.) bărbat, înseamnă că a fi fecior. Dacă ine o femeie pă drum, înseamnă că a fi fată" a explicat femeia procedeul.

”De câte ori am ieşit, niciodată nu m-am înşelat. Am ieşit la pretene, la cunoştinţe, aici tătă lumea face aşa. De mult, aşa făceau femeile. Nu era ecograf pe vremea aia. Şi după ce o fo’, n-o mărs nime’ la ecograf. Aşa aflau femeile ce au: dacă au băiat sau fată. Dacă erau curioasă să afle ce au, nu mereau la ecograf. Luau începătoarea”, laudă viitoarea bunică metoda străveche.

De altfel, la Săpânța, se păstrează cu conștiintate obiceiurile și tradițiile moștenite din strămoși, încă se mai fac șezători, și nu doar de dragul spectacolului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`