“UNPR avea nevoie de un lider, iar Traian Băsescu de un partid mai puternic decât o brişcă”. Ion Cristoiu, despre fuziunea momentului în politica românească

“UNPR avea nevoie de un lider, iar Traian Băsescu de un partid mai puternic decât o brişcă”. Ion Cristoiu, despre fuziunea momentului în politica românească
Foto: aktual24.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în „Gândul de miercuri” de pe blogul său despre evenimentul momentului în politica românească, fuziunea dintre PMP și UNPR.

Jurnalistul consideră această unire una colosală, oferind în acest sens anumite explicații.

“ 1. Aşa cum a arătat Traian Băsescu, fuziunea va avea loc în doi timpi şi trei mişcări. Ea nu va traversa, ca în cazul fuziunii PDL-PNL, o perioadă definită prin cotonogeli reciproce mai mult sau mai puţin discrete.

2. Fuziunea PMP cu UNPR diferă fundamental de fuziunile despre care s-a vorbit pînă acum pe scena politică: Dintre PNL şi UNPR, dintre PSD şi UNPR.

Aceste posibile fuziuni aveau dezavantajul unei afaceri asimetrice, dintre un partid mare şi unul mic. Fuziunea PSD-UNPR ar fi adus cu sine nemulţumirea liderilor PSD, obligaţi să dea noului venit locuri pe liste. Nu e cazul fuziunii PMR-UNPR. PMP-ul, deşi condus de Traian Băsescu, nu e un partid mare.

3. În această fuziune UNPR aduce structurile din teritoriu şi poate, banii, în timp ce PMP îl aduce pe Traian Băsescu.

De altfel, aşa cum s-a văzut din Conferinţa de presă, Traian Băsescu a fost artizanul fuziunii. Am recunoscut politicianul cu experienţă în cîteva dintre notele fuziunii:

a) Negocierile s-au dus într-un secret absolut.

b) Traian Băsescu nu e concurat nici de Eugen Tomac, nici de Valeriu Steriu.

4. UNPR vine în această fuziune după ce-a fost respins de PSD şi PNL. Deşi fără culoare politică, UNPR mai are personalităţi (atît dintre parlamentari, cît şi dintre cei din structurile locale) care vor să supravieţuiască scrutinului parlamentar.

5. De fapt, am greşit vorbind mai sus de PMP şi UNPR. UNPR avea nevoie de un lider. Traian Băsescu avea nevoie de un partid mai puternic decît o brişcă. De un partid care să fie măcar un automobil. Prin fuziune ambele părţi sînt satisfăcute.

6. Scena politică e marcată de somnolenţa PSD. Apelînd la trucul de la Locale, PSD practică politica mersului pe burtă.

De aici absenţa reacţiilor de partid de Opoziţie la tot ce face în prezent Puterea întruchipată de Guvern şi de Preşedinţie”, a declarat Cristoiu.

În încheiere, Cristoiu este de părere că această fuziune dintre PMP și UNPR va ajuta la crearea unei adevărate opoziții în România.

„În realizarea acestei fuziuni Traian Băsescu a dovedit că știe să fie înțelept atunci cînd vrea să-și împlinească un țel. Sub acest semn, al înțelepciunii necesare, ar fi bine dacă în perioada următoare, Traian Băsescu ar lăsa să se afirme mediatic și alți lideri din noul PMP în afară de el. Pe măsură ce PMP se mărește, imaginea unui partid în care există doar Liderul riscă să fie contraproductivă”, a încheiat Cristoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)