Sebastian Burduja, detalii despre plafonarea prețurilor la gaze și la energie: „Vom stabili exact formula finală până la 1 februarie”

Sebastian Burduja, detalii despre plafonarea prețurilor la gaze și la energie: Vom stabili exact formula finală până la 1 februarie
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii într-o intervenție pentru B1 TV despre soluțiile pe care Guvernul le are în vedere după expirarea actualei scheme de compensare-plafonare a prețului la gaze și la energie. Acesta a explicat că sunt două scenarii luate în calcul și că până la sfârșitul lunii ianuarie va fi luată o decizie în acest sens:

„Există un comitet iterministerial din care face parte Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, ANRE, furnizori, distribuitori din sectorul energetic și care are ca temă să găsească cea mai bună formulă pentru schema de compensare-plafonare în decursul lunii ianuarie. Mai avem un răgaz de timp pentru a identifica scenariul preferat, scenariul optim. Un scenariu este continuarea schemei de plafonare-compensare așa cum este și astăzi și așa cum a fost la începutul mandatului meu. O cunosc toți românii, știm acum plafoanele, este o subvenție bazată pe nivelul de consum. Un alt scenariu este optimizarea sprijinului pentru românii cu venituri mici, deci pentru românii vulnerabili. Cei care își permit să plătească un preț corect la factură îl plătesc, cei care nu își permit primesc sprijin din partea statului român. Vom defini și vom stabili exact formula finală până la 1 februarie, la pachet cu proiectul de buget pentru că și această schemă de compensare-plafonare trebuie susținută așa cum știți cu resurse bugetare”.

Noua schemă de sprijin a populației ar urma să fie în vigoare pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni:

„O perioadă de trei-șase luni de zile poate fi luată în considerare, cu atât mai mult cu cât sunt variabile care nu sunt în controlul României și care afectează semnificativ și prețurile de pe piața liberă a energiei și a gazelor. Vedeți ce se întâmplă în Transnistria, în Republica Moldova, în Ucraina. Stoparea tranzitului gazului rusesc a dus la un preț mare a gazului pe piața liberă. Evident, pentru că avem o schemă de compensare-plafonare toate aceste dinamici nu afectează facturile românilor. Dar trebuie să ținem cont de ele și suntem încrezători că și Comisia Europeană ne va acorda o flexibilitate în plus, tocmai ținând cont de contextul regional foarte complicat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`