Ucraina a transmis că este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO

Ucraina a transmis că este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Sursa foto: Hepta / @Mediafax Foto / AP/Peter Klaunzer

Ucraina a precizat că este pregătită să înlocuiască Ungaria în Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în cazul în care Budapesta va dori să se alăture structurilor internaționale conduse de Rusia.

Declarația reflectă tensiunile care s-au creat între Ucraina și Ungaria

Declarația a fost făcută, miercuri, de către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Deși este în mod clar ironică, aceasta reflectă, de asemenea, tensiunile care s-au creat între Ucraina și Ungaria, potrivit Al Jazeera.

Budapesta preia, în mod constant, retorica Moscovei cu privire la războiul din Ucraina și obstrucționează eforturile organismelor occidentale de a sprijini Kievul.

Declarația Kievului, care a fost publicată și pe Rețeaua X, a fost făcută ca răspuns la „cele mai recente declarații manipulatoare ale conducerii Ungariei cu privire la decizia Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit cu statul agresor, Rusia, începând cu 2025”, se arată în mesajul publicat pe Rețeaua X.

Kievul a spus că „ar fi gata să ocupe orice loc vacant în UE și NATO, dacă Ungaria alege să-l elibereze” în favoarea apartenenței sale la Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Ucraina continuă să facă presiuni pentru aderarea la UE și NATO

Atât CSI, cât și CSTO sunt alianțe și blocuri politice strâns apropiate de Rusia.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat, anterior, Ucraina că exacerbează provocările economice ale Europei prin refuzul său de a reînnoi un acord de tranzit al gazelor pe cinci ani cu Rusia. Budapesta susține că această mișcare a dus la o creștere cu 20% a prețului gazelor naturale pe piața europeană.

Spre deosebire de alte țări UE, Ungaria și-a extins importurile de gaz rusesc de la invazia Moscovei din februarie 2022 a Ucrainei.

Cu toate acestea, Budapesta primește gaz rusesc prin conducte care trec pe sub Marea Neagră și prin Turcia și, prin urmare, aprovizionările sale nu sunt afectate de oprirea rutei ucrainene.

Între timp, Ucraina continuă să facă presiuni pentru aderarea la UE și NATO.

„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să contribuie la încheierea războiului, ar trebui să înceapă prin a nu submina unitatea în cadrul UE și, în schimb, să depună eforturi pentru a consolida securitatea energetică și independența propriei țări și a propriilor cetățeni, alături de restul Europei și de Statele Unite”, se arată în declarația Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`