Importurile europene de gaze naturale lichefiate din Rusia au ajuns la niveluri record încă de dinainte ca Ucraina să oprească fluxurile de gaz natural din Rusia

Importurile europene de gaze naturale lichefiate din Rusia au ajuns la niveluri record încă de dinainte ca Ucraina să oprească fluxurile de gaz natural din Rusia
Statele europene depun eforturi pentru a cumpăra cantități tot mai mari de GNL, care să înlocuiască gazul rusesc. Foto: Hepta - Zuma Press / Rossi/Errebi

Europa a cumpărat anul trecut o cantitate record de gaz natural lichefiat din Rusia, arată datele, în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili.

Țările din UE au cumpărat milioane de tone de gaz rusesc

Navele care transportau 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat au andocat în porturile europene în 2024, în creștere cu peste 2 milioane de tone față de anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy, anunță The Guardian.

Jan-Eric Fähnrich, analist de gaze la Rystad Energy, a spus că fluxurile de GNL nu numai că au crescut, ci au ajuns „la niveluri record”.
Europa și-a redus importurile mari de gaz rusesc de la începutul războiului din Ucraina, dar a achiziționat din ce în ce mai mult transporturi de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia.

Anul trecut, a depășit Qatarul ca al doilea cel mai mare furnizor de GNL din Europa, după SUA.
În 2024, Europa a importat 49,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc prin conducte și încă 24,2 miliarde de metri cubi în formă lichidă rece pe nave, potrivit Fähnrich. O parte din GNL a fost vândut în alte țări, a adăugat el.

Cifrele au fost dezvăluite la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxurile de gaz rusesc prin conductele sale, punând capăt unei rute energetice din era sovietică care supraviețuise celor trei ani de război.

Importurile UE de GNL rusesc s-au ridicat la 7,32 miliarde EUR în 2024

Datele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), ale cărui cifre diferă ușor de cele ale lui Rystad, au arătat că importurile UE de GNL rusesc s-au ridicat la 7,32 miliarde EUR în 2024. Acesta a constatat o creștere de 14% a volumului de la an la an care a adus importurile la 17,5 milioane de tone.

„Motivul creșterii este destul de simplu”, a spus Vaibhav Raghunandan, analist la Crea. „GNL rusesc este oferit cu reducere furnizorilor alternativi… Fără sancțiuni impuse mărfii, companiile operează în propriul interes și cumpără cantități tot mai mari de gaz de la cel mai ieftin furnizor.”

UE intenționează să înceteze importul de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar a fost reticentă să sancționeze gazul, așa cum a făcut în cazul cărbunelui și petrolului.

În iunie, statele membre au convenit să interzică „transbordarea” de GNL rusesc care ajunge în țări din afara UE începând cu martie 2025. Creșterea recentă a importurilor de GNL din Rusia ar fi putut fi stimulată de eforturile de a livra volume mari înainte de aplicarea sancțiunilor, a spus Fähnrich.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card