Tudorel Toader: „Interimatul în care de drept, astăzi, România se află, ar trebui exercitat de președintele Senatului, cum spune un alt text din Constituție” (VIDEO)

Tudorel Toader: „Interimatul în care de drept, astăzi, România se află, ar trebui exercitat de președintele Senatului, cum spune un alt text din Constituție” (VIDEO)
Sursa foto: Facebook / @Tudorel Toader

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a discutat în emisiunea Bună, România!, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, despre cadrul constituțional în care președintele României se află în continuare în funcție.

El a subliniat că CCR (Curtea Constituțională a României) nu a prelungit mandatul președintelui, deoarece nu exista un temei constituțional pentru aceasta. Toader a explicat că, conform articolului 83 din Constituție, președintele rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către noul președinte, dar acest lucru se aplică în condiții de normalitate, cu două excepții: în caz de război sau catastrofă, și în cazul interimatului funcției de președinte.

„Nici Curtea n-ar putea să prelungească mandatul dincolo de ce spune Articolul 83”

Toader a afirmat că Constituția reglementează aceste situații și că nu există alte circumstanțe care să permită prelungirea mandatului. De asemenea, a menționat că, în cazul în care președintele nu poate exercita funcția, aceasta ar trebui să fie preluată de președintele Senatului, conform altor prevederi constituționale.

“Eu spuneam și cu altă ocazie, Curtea Constituțională nu i-a prelungit mandatul președintelui pentru că nici nu avea temei constituțional. Curtea a citat un aliniat din Articolul 83, care vorbește de starea de normalitate, că președintele își exercită mandatul pînă la jurământul președintelui nou-ales, starea de normalitate, pentru că mandatul e de 5 ani, punct.

De la starea de normalitate, sunt 2 excepții: o excepție se referă la prelungirea mandatului în cele 2 situații, de război sau catastrofă, ceea ce nu e cazul. A doua excepție se referă la interimat, interimatul funcției de președinte, care poate să rezulte din multiple împrejurări, că-i deces, că-i imposibilitatea exercitării, că este împlinirea termenului, că este revocarea prin referendum.

Deci Constituția atât reglementează, aceste 3 situații și nimic mai mult, adică nici Curtea n-ar putea să prelungească mandatul dincolo de ce spune Articolul 83.

Acel punct 22 din hotărârea Curții Constituționale n-a adăugat, n-a scăzut la Constituție, doar că a fost preluat și interpretat de cineva căruia îi este favorabilă această interpretare, că ar putea rămâne președinte interimar până la jurământul noului președinte.

În acest context ne aflăm. Interimatul în care de drept, astăzi, România se află, ar trebui exercitat de președintele Senatului, cum spune un alt text din Constituție. Eu am explicat ce spune Constituția…”.

„Problema este că, la momentul acesta, nu avem o voință, care să adopte o astfel de hotărâre”

Fostul ministru al Justiției a fost întrebat cine ar trebui să ia act de faptul că starea de fapt a lucrurilor nu corespunde realității constituționale, cine ar trebui să constate o încălcare a prevederilor constituționale în cazul continuării mandatului președintelui Klaus Iohannis.

“Legea se respectă, cum spunem noi, juriștii, de drept, din oficiu de fiecare persoană fizică, juridică, autoritate. Problema este că, la momentul acesta, nu avem o voință, care să adopte o astfel de hotărâre. Ar putea, de bună seamă, Avocatul Poporului, pentru că are competențe lărgite de la revizuirea din 2003, să sesizeze chiar Curtea Constituțională, în această perspectivă. Dar fiți siguri că nu o va face”.

Întrebat dacă cetățenii pot interveni în instanță în legătură cu acest subiect, Toader a răspuns:

“Nu. Știu că unul dintre potențialii candidați, domnul Georgescu, a inițiat acțiuni în instanță, dar cu acțiunile acestea nu pot fi anulate, revizuite, ceea ce Curtea Constituțională a decis. E definitiv și subiectul este închis. În rest, sigur, putem face considerente, discuții, să ne exprimăm aprecierea sau dimpotrivă, față de această soluție, dar ce a decis Curtea e bun decis”.

„La CEDO poți să ai acțiune în cel mult 4 luni după ce ai epuizat toate căile de atac din juridicția națională”

Chestionat dacă nici la CEDO nu se poate face nimic, fostul judecător CCR a spus:

“Vedeți că la CEDO au mers înainte de epuizarea căilor juridice interne. La CEDO poți să ai acțiune în cel mult 4 luni după ce ai epuizat toate căile de atac din juridicția națională. Recursul la Înalta Curte încă nu a fost soluționat, nici măcar hotărârea de la fond n-a fost motivată, ceea ce înseamnă că acțiunea la CEDO a fost introdusă, cum spunem, prematur și eu sunt convins că va fi respinsă, ca inadmisibilă, chiar din controlul prealabil de admisibilitate”.

Întrebat dacă după data de 20 ianuarie, atunci când se vehiculează că se va face o pronunțare la CEDO, aceasta va fi pronunțarea, Tudorel Toader a răspuns: „Eu sunt convins”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:59 - Gigi Becali, infectat cu HMPV, noul virus care se răspândește rapid în China. Ce simptome are patronul FCSB: „În viața mea nu am mai pățit așa ceva”
20:46 - Spitalul din România unde linia de gardă nu poate fi asigurată. Care este motivul
20:42 - Dominic Fritz (USR): Nu înțeleg strategia lui Nicușor Dan. Mi-aș dori să clarifice dacă își dorește susținerea partidelor-sistem sau vrea să fie de fapt o alternativă la ele
20:26 - O româncă a rămas cu mii de euro datorie la bancă, după ce s-a îndrăgostit de un fals soldat american de pe TikTok. Cum a păcălit-o escrocul
20:13 - Cum să fentezi noile radare fixe ale Poliției? Ce trebuie să știe absolut toți șoferii din România
20:13 - CTP: UE este sub atacul lui Donald Trump, care a amenințat Groenlanda că poate să recurgă la soluția militară pentru a o lua cu japca. Putin ar avea mai multe argumente privind Crimeea decât are el acum să scadă prețul cărnii de focă pe piața americană (VIDEO)
20:00 - Accident feroviar teribil. O persoană s-a aruncat în fața trenului, între stațiile Fetești și Cernavodă
19:46 - CTP, despre plecarea lui Călin Georgescu la Frankfurt: După ce a „suveranizat” până ne-a strepezit dinții, se duce și cerșește Uniunii Europene să îl pună Președinte al României (VIDEO)
19:45 - Cum a rămas o femeie fără 700 de lire și fără produsul pentru care plătise. Ce a primit în locul laptopului comandat
19:33 - Jandarmeria dezminte un fake-news care circulă în legătură cu protestul organizat de Călin Georgescu, ce va avea loc vineri în fața sediului CCR