Apicultorii din Ucraina sunt disperați: Albinele mor într-un ritm accelerat, din cauza războiului

Apicultorii din Ucraina sunt disperați: Albinele mor într-un ritm accelerat, din cauza războiului
Sursa foto: Pixabay

Pământurile cele mai bune pentru producția de miere ale Ucrainei sunt în principal Mykolaiv, Herson, Harkov, Dnipro, Zaporizhzhia și, desigur, regiunile Lugansk și Donețk. Acestea au fost zonele cele mai afectate de război și găzduiesc o treime dintre apicultorii din Ucraina.

Mortalitate albinelor a ajuns la 20-25%

„Înainte de război, conform statisticilor neoficiale, în Ucraina existau 3-3,5 milioane de colonii de albine… În plus, statisticile neoficiale spun că acele stupine care se aflau în actualul teritoriu ocupat înainte de război reprezintă aproximativ 30% din totalul numărului de stupine din Ucraina înainte de război”, spune directorul Institutului de Apicultură al țării, Volodimir Postoenko.

Potrivit acestuia, mortalitatea în rândul populațiilor de albine nu a fost atât de mare în Ucraina înainte de război.

O altă cauză a disprației albinelor ar fi condițiile meteo nefavorabile din primăvară și vară, care au dus la o reducere a suprafeței cu plante melifere, a declarat pentru Interfax-Ucraina, directorul Institutului de Apicultură al țării, Volodimir Postoenko.

„Anul 2024 a fost foarte dificil pentru apicultori din cauza schimbării bruște a climei. Primăvara, salcâmul alb este foarte important pentru dezvoltarea coloniilor de albine. În perioada de înflorire, au existat înghețuri în toată Ucraina.

Albinele nu s-au putut aproviziona cu miere de la el. Apoi, a fost o problemă cu o plantă meliferă importantă: floarea-soarelui.
Din cauza secetei, randamentul său a fost scăzut, nu a produs nectar, iar dezvoltarea familiilor de albine nu a avut loc.

Acest lucru a dus la o mortalitate ridicată a albinelor, care în diferite regiuni a fost de 15-20% și uneori de 23-27%. În medie, în țară, această cifră a fost la nivelul de 20-25%”, a spus omul de știință, citat de Agroportal.

Înainte de începutul războiului, Ucraina era cel mai mare producător european de miere și al doilea cel mai mare producător din lume. Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, peste 30% din mierea UE era importată din Ucraina.

Țările care au importat cele mai mari volume de miere ucraineană în 2021 au fost Polonia (16.989 tone), Germania (11.692), Belgia (6.225), Franța (4.337) și Republica Cehă (2.673).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:33 - Jandarmeria dezminte un fake-news care circulă în legătură cu protestul organizat de Călin Georgescu, ce va avea loc vineri în fața sediului CCR
19:21 - Când va fi sfințită Catedrala Neamului. Slujba va fi oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
19:03 - Un alt adolescent din Tulcea și-a pus capăt zilelor. Mesajul tulburător pe care l-a lăsat
19:01 - Vlad Gheorghe: Iohannis este în afara mandatului și politic, și juridic. El e pe „împuternicire” / Conform legii, alegerile nu puteau să aibă loc mai târziu de trei luni de la 21 decembrie 2024 (VIDEO)
18:54 - Postările politice, reintroduse pe Instagram și Threads. De când se va implementa această regulă
18:49 - Motivul pentru care prețul locuințelor în România a explodat. Greii din industria de beton, amendați drastic de Consiliul Concurenței. Ce s-a descoperit
18:35 - 220.000 de găini sacrificate și aproape 6 milioane de ouă distruse, după depistarea unui focar de salmonella în Vaslui
18:21 - Dani Mocanu, condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare, într-un dosar ce implică infracțiuni grave. Manelistul trebuie să achite și o amendă penală de 150.000 de lei
18:15 - Nicușor Dan: Pe bună dreptate oamenii sunt îngrijorați că s-au anulat niște alegeri, nu există explicații și nu există garanții că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie se poate repeta
18:12 - Ursula von der Leyen, „grav” bolnavă. Afecțiunea care o împiedică să-și îndeplinească sarcinile