În fiecare sector din Capitală există campanii de colectare a brazilor de Crăciun și de asemenea și în alte orașe din țară. Sunt încă multe persoane care respectă tradiția de a păstra bradul natural împodobit până la sărbătoarea de Sfântul Ioan, din 7 ianuarie. Însă, de la această dată, străzile sunt pline de arbori aproape uscați, lăsați la întâmplare.
Primăriile din București și din țară au anunțat că există programe gratuite de colectare a brazilor de Crăciun, din locurile special amenajate în acest sens, iar cine nu respectă regulile poate primi amendă de până la 500 de lei. Brazii uscați și colectați în mod corespunzător sunt transformați în îngrășământ sau peleți, contribuind, astfel, la protejarea mediului.
Pentru fiecare sector din București, autoritățile au precizat care este programul de colectare a brazilor de Crăciun pentru următoarea perioadă, dar și adresa centrelor unde pot fi aduse deșeurile, în mod voluntar.
Pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor. Firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, chiar și în luna februarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost.
Programul de colectare este anunțat pe site-ul propriu al primăriilor ori prin anunțuri afișate în locuri publice. „Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor.
Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi, este anunțul lui Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) publicat pe pagina de Facebook a instituției.