Noi descoperiri în tehnologie. Cum funcționează aparatul care decodifică gânduri?

Noi descoperiri în tehnologie. Cum funcționează aparatul care decodifică gânduri?

Un start-up chinez, NeuroXess, a făcut progrese semnificative în tehnologia interfeței creier-computer (BCI). Acesta a ajutat un pacient cu leziuni cerebrale.

Ce descoperiri s-au făcut?

Noua tehnologie BCI a ajutat utilizatorul să comunice cu inteligența artificială și să opereze un avatar digital, conform Știrile ProTv.

Rezultatele au venit în urma unui experiment, din august 2024, unde în creierul pacientului a fost implantat BCI flexibil cu 256 de canale.

Persoana pe care s-au făcut testele a fost o femeie, în vârstă de 21 de ani, cu o leziune care ocupa spațiu în zona motorie a creierului.

Prin noua tehnologie s-au putut înregistra date detaliate despre activitatea cerebrală, mișcare și senzori.

NeuroXess a înregistrat și analizat caracteristicile electrocorticogramei (ECoG) din banda gamma înaltă a semnalelor cerebrale ale femeii.

Ulterior, banda a antrenat un model de rețea neurală care să decodifice în timp real. S-au putut depista zonele funcționale ale creierului, în decursul a câteva minute.

Rezultatele au arătat că pacienta a putut juca tenis de masă și jocuri pe calculator, în 48 de ore.

După două săptămâni, a putut utiliza XessOS, sistemul de operare creier-computer al NeuroXess. Astfel a operat aplicații comune pentru telefon, a controlat sisteme inteligente ale casei și ale scaunului cu rotile.

Prin folosirea BCI-ului, se dorește îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități de vorbire, funții motorii, scleroză laterală amiotrofică, paraplegie de nivel înalt, dar și accident vascular cerebral.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`