Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. De ce este bine să te stropești cu agheasmă nouă în dimineața de 7 ianuarie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. De ce este bine să te stropești cu agheasmă nouă în dimineața de 7 ianuarie
Sursa Foto: Pixabay.com

Sfântul Ion este un prilej de bucurie și sărbătoare pentru aproape 2 milioane de români. Cu această ocazie, sărbătorile de iarnă iau sfârșit, iar românii se pregătesc să se întoarcă la muncă. Însă, ca anul care tocmai a început să meargă bine și să fie încununat de succes, românii pot respecta o serie de tradiții pline de semnificație. De la „Iordănitul” simbolic și stropitul cu apă pentru noroc, până la mesele festive și urările călduroase toate sunt menite să dea startul unui an plin de noroc și realizări.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit Observator News.

Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, care se asigură că se nasc sănătoși, fără malformații sau diformi.

De asemenea, fiind considerată o zi de bucurie, cine nu sărbătorește și nu este vesel de Sfântul Ion va fi trist tot timpul anului.

Sunt și oameni care serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Ce înseamnă „Iordănitul femeilor” și „Iordăneala”

De Sfântul Ion are loc și „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Pe de cealaltă parte, băieții tineri care au luat de la preot agheasmă de la Bobotează în ajunul Sfântului Ion, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică. Ulterior terminării slujbei, stropesc fiecare om care iese și îl urează. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit tradiției, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă în dimineața zilei de Sfântul Ion. Acest obicei are rolul de a-i feri de boli pe cei care se stropesc cu agheasmă, pe parcursul întregului an.

De asemenea, se spune că după Sfânt-Ion se botează gerul, ceea ce înseamnă că frigul se înmoaie și începe să se facă mai cald.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:46 - Românii, nevoiți să caute metode de a-și suplimenta venitul din cauza noilor măsuri fiscale. Ce soluție au găsit
21:40 - Avocata lui Georgescu, despre anularea alegerilor: 9 milioane de români au fost declarați practic lipsiți de discernământ. Iohannis ocupă ilegal funcția. Guvernul e ilegitim, așa că orice act al său e nul de drept și infracțiune (VIDEO)
21:26 - S-a înregistrat cea mai caldă noapte de 7 ianuarie de când se fac măsurători în România. Câte grade au fost la Sibiu după miezul nopții
21:19 - Diana Buzoianu (USR): Alegerile în luna mai, de fapt, ne arată că au fost împinse în funcție de calendarul politic al PSD și PNL. Democrația din România este una care se clatină (VIDEO)
21:09 - Țara care și-a bătut propriul record pentru executarea celor mai multe femei într-un an. Cifrele sunt îngrijorătoare
21:08 - Dâmbovița: Cine era biciclistul care a murit după ce un șofer băut a dat cu mașina peste el
20:51 - România va vinde Germaniei gaze din exploatările din Marea Neagră. Burduja: Proiectul va aduce 20 de miliarde de euro la buget. Suntem bucuroși să contribuim la proiectul european de eliminare a dependenței de gazele rusești (VIDEO)
20:49 - Traseul din România unde siguranța pasagerilor din trenuri depinde de rezistența unui buștean. „O minune a făcut să nu avem accidente serioase”
20:49 - Elena Lasconi, după ce coaliția a stabilit calendarul alegerilor prezidenţiale: „De ce 4 mai? Cum au calculat această dată? De ce așa târziu? Românii așteaptă altceva după 35 de ani”
20:48 - Aterizare de urgență în Timișoara. Zgomotul care l-a determinat pe pilot să nu continue traseul